Європейський день кота (Cat Day in Europe)

 

17 лютого в Європі відзначають День кішок - найбільш незалежних, норовливих, але в той же час ніжних і лагідних чотирилапих.

Чи не одну тисячу років люди і кішки живуть поруч. Ще стародавні єгиптяни вважали їх священними тваринами. І нині саме ці істоти асоціюються з безсмертям, адже лише у них, якщо вірити чуткам, цілих дев'ять життів.

Сьогодні ми розповімо вам про незвичайні місця по всій Європі, які присвячені кішкам.

Амстердам, Нідерланди


В Амстердамі кішок люблять, і вони всюди. Серед усього розмаїття закладів в цьому місті варто виділити музей «Котячий кабінет» (Katten Kabinet) і притулок для кішок на воді Poezenboot, або «Котячий човен».

Перший розміщений в старовинному особняку братів ван Лун Вільяма й Адріана й був відкритий заможним голландцем Вільямом Мейєром, як данину пам'яті його улюбленій  домашній тварині. Зараз в музеї представлено неймовірну кількість експонатів про життя котячих: скульптури, картини, книги, плакати.



Що стосується притулку для кішок, він розташувався на воді одного з Амстердамських каналів, прямо на двох баржах. Численних пухнастих постояльців притулку можна чимось пригостити або пожертвувати деяку  суму на їх утримання.

 

Ллорет-де-Мар, Іспанія


Котів без сумніву можна вважати символом цього курортного містечка, розташованого неподалік від Барселони. Вони всюди: чинно прогулюються біля ресторанів і гріються на іспанському сонечку.

Тому цілком природно, що в містечку відкрився унікальний музей «Котячий будинок», заснований на приватній колекції. На трьох поверхах особняка, оформлених в стилі коміксів, в скляних вітринах вас чекають  фігурки кішок зі скла, кришталю, каменю, дерева, глини, пластику, кераміки та порцеляни. Це іграшки, сувеніри, прикраси, скарбнички, різні предмети інтер'єру і кухонне начиння.

 Базель, Швейцарія

 


У цьому місті був відкритий найперший музей кішок, який функціонує досі. Колекція Елізабет Мюллер розміщена в її величезному особняку, що оточений англійським садом, прикрашений півтораметровими скульптурами котів з мармуру, порцеляни та металу. Висота найменшої котячої статуетки - 5 мм, а найбільшою - 1,5 м.

У розпорядженні музею понад 10 000 експонатів, найціннішим з яких є єгипетська мумія кішки, якій понад 5 000 років.


Страконице, Чехія

 


У замку Лгаржах, недалеко від Страконице, знаходиться перший в Чехії музей кішок. Раніше замок служив для засідання чеського уряду, але після того, як його повернули нащадкам празького адвоката Ванічека, він став відкритим для відвідування.



 Кішкам тут відведені три кімнати і довгий замковий коридор. У цьому музеї відвідувачі можуть ознайомитися з історією спільного життя кішки і людини. Найбільш старовинним експонатом музею є двометрова статую Бастет з Єгипту.


 Шяуляй, Литва



Шяуляй - одне з найстаріших міст Литви. Саме тут знаходиться знаменитий Музей кішок. Засновниця музею, Ванда Каваляускене, збирала експонати 30 років і зараз їх більше 10 000 одиниць, які прибули з різних країн.

Крім різнопланових фігурок в музеї також  представлено безліч дитячих малюнків з усього світу, книг, віршів, плакатів і картин. Тут можна придбати календарі, нашивки і медальйони із зображенням котів. Крім музейних котів-експонатів тут мешкає і живий представник котячого племені - кішка Філомена. В обов'язки Філомени входить зустріч гостей, супровід їх до дверей музейних кімнат, фотографування з відвідувачами.

 

 Берлін, Німеччина



У Берліні розміщений Музей кішок, де представлені близько 6 000 різноманітних фігурок, а також книги, картини, текстиль й інші сувеніри, присвячені цим прекрасним чотирилапим. Його засновник, Хельмут Гланц з дитинства збирав все, що пов'язано з котячою тематикою, і навіть зараз колекція продовжує поповнюватися.



Крім того, в Берліні функціонує найбільший притулок для тварин - притулок Берлінського союзу захисту тварин. Його бюджет становить 8 млн євро на рік, але для організації таких масштабів це небагато.

Це ціле місто в місті, яке займає площу в 16 гектарів, що дорівнює 22м футбольним полям, а тварини розміщені в 18-ти будівлях. Це унікальний проєкт таких розмірів. До притулку потрапляють як бездомні тварини, так і ті, від яких відмовилися господарі.


Котор, Чорногорія



Стародавнє місто з невідомих причин стало притулком для бездомних тварин. У 1914 році всесвітньо відомий путівник Lonely planet вніс Котор у список десяти кращих міст для любителів кішок завдяки доброму ставленню місцевих жителів до тварин.

Сьогодні площа біля церкви Святої Марії стала офіційним місцем, де можна годувати которських котів. Тварини настільки заполонили місто, що стали його неофіційним символом.



Крім того, тут є Музей кішок. Італієць П'єро Пачі вирішив відкрити його в будівлі колишнього монастиря Богоматері Ангелів. Ідея народилася після того, як мистецтвознавець отримав у подарунок колекцію, що складалася з півтори тисячі листівок, медалей, журналів, коміксів, книг і поштових марок із зображеннями кішок.

 

 

 





 

 

 

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла