«У лотерею постійно хтось виграє, але завжди це хтось інший»

 

У перекладі з італійської слово «лотерея» означає «доля». І цю долю щодня випробовують сотні тисяч людей.  Удача знаходить абсолютно різних людей. Виграють і ті, хто вперто вірить у перемогу, і ті, хто купує квиток випадково.

24 лютого всі люди на Землі, що намагаються упіймати «фортуну за хвоста», мають змогу відсвяткувати День народження лотереї.


24 лютого 1466 року відбулася перша з відомих у історії лотерей. І пов’язана вона з іменем видатного бельгійського художника Яна Ван Ейка. Саме його вдова влаштувала благочинну лотерею в 25-ту річницю смерті художника. Кожен, хто придбав лотерейний квиток міг випробувати своє щастя, а усі кошти з продажу квитків йшли на допомогу бідняків міста Брюгге. Втім, цей день неможна вважати Днем народження лотереї, адже спеціальні кості для викидання жеребу знаходили ще в древньоассирійських та єгипетських похованнях. Проте цей день цілком можна назвати початком офіційної історії лотереї як явища.

До речі, згідно з висновками істориків і лінгвістів, слово «лотерея» походить від Франкського «hlot», що означає «жереб».


Перша лотерея під контролем держави відбулася у Франції. З 1520 по 1532 роки король Франції Франциск I видає указ на проведення лотерейних розіграшів в прагненні поліпшити фінансове становище державної скарбниці. У кількох містах Франції: Парижі, Ліоні, Страсбурзі, Бордо і Ліллі були встановлені лотерейні колеса, з яких громадяни витягали квитки.

Але першою наймасштабнішою лотереєю стала De Lotto de Firenze, що проводилася у Флоренції 1530 року. Вона була такою успішною, що лотерейна лихоманка охопила й інші міста Італії. 

В Англії початок проведення лотерей пов'язаний з ім'ям королеви Єлизавети I. У 1559 році, в перший рік її правління була проведена перша лотерея, щоб виправити фінансове становище країни.

У 1726 році в Голландії (Нідерланди)  проводиться найстаріша і ще діюча в наші дні класична числова лотерея.



В Іспанії модну традицію проводити лотереї привіз з Неаполя сам іспанський король Карл III. 10 грудня 1763 року було проведено перший розіграш іспанської національної лотереї La Primitiva, яка, так само як і перша голландська лотерея, відноситься до числа довгожительок і діє по сьогоднішній день.

Цікаво, що таке явище як лотерея мало й історичний вплив. Адже саме на «лотерейні» гроші  були частково або повністю профінансовані такі проєкти, як будівництво Британського музею і ремонт мостів. В Америці за допомогою лотереї, проведеної Джорджем Вашингтоном, була побудована дорога через камберлендський гірський район. На зібрані від лотереї гроші в Америці побудували Гарвардський, Єльський, Прінстонський і Колумбійський університети. А в Австралії –  знаменитий Оперний театр у Сіднеї. До речі, в Австралії лотереї щорічно приносять в бюджет $3 млрд.


 Проведення лотерей у різних країнах і в різний час то заборонялося, то дозволялося. Так, у США в 1890 році президент Гаррісон спільно з Конгресом засудив лотереї як «шахрайські й аморальні». Однак, щойно у будь-якої держави виникала потреба в терміновому поповненні скарбниці, лотереї знову дозволялися. 

Найбільший виграш в Європі отримала шотландська пара Веір, яка виграла в британській лотереї EuroMillions ні багато, ні мало – 165 мільйонів фунтів стерлінгів і потрапила відразу ж в список найбагатших громадян Великобританії.

Цікаво, що у телевізійних лотерей є свої традиції: наприклад, кожен лотерейний шар повинен важити рівно 78 грамів, а тягнути кулю потрібно обов'язково правою рукою.

За статистикою середня ймовірність виграти джек-пот в лотерею становить 1 зі 120 мільйонів шансів. 


 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла