Мальовничий Дінан: Нотр-Дам на скелі, винахідник саксофону та музей пива Leffe

 

Затишний мальовничий  Дінан розташований за 90 км у південно-східному напрямку від Брюсселя, у провінції Намюр.

Це малесеньке містечко , але приголомшливо красиве завдяки скелі, на тлі якої котить свої води річка Маас і підноситься незвичайний міський собор.

Коли саме Дінан з’явився  на мапі Європи, достеменно невідомо, хоча історики стверджують, що обжили цю місцину кельти, адже назва Дінан походить з кельтського divo-nanto, що означає «священна долина». Перші згадки Дінана у літописі датуються 824 роком, коли місто було під Римською імперією.

Цьому місту випала нелегка доля. Дінаном володіли іспанці, нідерландці, французи, бельгійці, німці. Його купували і продавали, захоплювали силою, передавали за міжнародними угодами, міняли на інші міста.


Головною визначною пам’яткою Дінана є чудовий готичний собор Нотр-Дам-де-Дінан XIII століття. Собор був побудований на місці романського храму, який  зруйнували  у 1227 році брили, що впали зі скелі.

Спочатку  передбачалося будівництво двох веж, проте пізніше від цієї ідеї відмовилися на користь зведення однієї вежі з куполом у формі цибулини. Через це собор набув дещо дивного вигляду..



Собор славиться своїм внутрішнім оздобленням, віконними вітражами та скульптурами з дерева , дзвіницею висотою у 70 метрів. Перлина внутрішнього оздоблення собору - скульптура 12 століття «Мадонна на троні».

Над собором височить 100-метрова скеля, увінчана цитаделлю Дінана, яка є частиною так званих «цитаделей Маасу» (три інших розташовані в містах Льєж, Юї та Намюр).


Піднятися до цитаделі можна  пішки, подолавши понад 4 сотні скельних сходів, вирізаних на схилі пагорба. Також у теплу пору року працює канатна дорога.


Фортеця була зведена в 1815 році на місці більш ранньої оборонної споруди, побудованої в 1051 році, коли регіон перебував під управлінням єпископства Льєжського. Нині у Цитаделі музей зброї й експозиція з декількох цікавих предметів мистецтва.

Про Дінан, мабуть, так би і не знали у світі, якби не його уродженець Адольф Сакс – винахідник саксофону.

Музикант взяв за основу кларнет і переробив  його контури і мундштук. Патент на винахід був отриманий в 1846 р.

Цікавий факт: за півроку до того Сакс програв суд у справі про шахрайство та фальсифікації, де його звинуватили у тому, що «музичний інструмент під назвою саксофон не існує й існувати не може». Сьогодні у будинку№37 на Rue Sax, де народився музикант, знаходиться музей.  В Дінані кожні 4 роки проходить міжнародний фестиваль саксофоністів, названий його ім'ям.


Ну а сам саксофон став елементом вуличного мистецтва. Кам’яний міст через річку Маас прикрашений різнокольоровими статуями саксофону.




Поціновувачам пива буде цікавий  музей пива Leffe.

Leffe — відома бельгійська марка пива, історія якої бере початок у далекому 1152 році, коли неподалік від Дінана було засновано абатство Notre Dame de Leffe. З 1240 року ченці абатства стали варити своє власне пиво, яке згодом стало одним із найвідоміших бельгійських сортів цього пінного напою.

Однією з найяскравіших подій в житті Дінана є знаменита регата ванн, яка проходить в серпні. Брати участь в гонці може будь-хто, головне, щоб у складі вашого плав-засобу була ванна, і дотримувалася заборона на мотори.

Згідно з місцевою легендою, початок незвичайного запливу поклала одна з мешканок Дінана, яка врятувалася від  повені  в своїй домашній ванні.

Правила цієї жартівливої гонки на воді дуже прості - чим оригінальніший вигляд має плав-засіб, тим більше у нього шансів на успіх.

Кулінарною пам’яткою Дінана є медові пряники Couque de Dinant.  У XIV столітті жителі Дінана вижили під час облоги міста армією бургундського герцога тільки завдяки пряникам-кукам. Бельгійці їли couque de Dinant, коли закінчився хліб і інші продукти.


Вони цілком їстівні, але навряд чи у Вас вийде їх з'їсти. «Куки» робляться з меду і випікаються при величезній температурі, тому мед стає як камінь. В Бельгії навіть з'явилася традиція, як їх правильно їсти. Ласощі розбивають на маленькі шматочки і кладуть до  рота - вони тануть, наче льодяники.

Пряники бувають різні - у вигляді фруктів або ягід, квітів, милих звіряток. Часто пекарі примудряються розмістити на них ще інформацію про визначні пам'ятки Бельгії або важливі історичні події.






 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла