Законодавчий орган державної влади Франції

 

Ø Парламент Франції виконує більшу частину законодавчої влади та частково може контролювати діяльність уряду, згідно з Конституцією 4 жовтня 1958.

Ø Він складається з Сенату, Верхньої палати, яка налічує у своєму складі 348 обранця, та Національної Асамблеї, Нижньої палати, яка налічує – 577 депутатів.

Ø У палатах парламенту утворюються парламентські фракції. Мінімальне число членів, необхідне для утворення фракції, для сенату – 15 членів, для Національного зборів – 20 депутатів. Робочими органами палат є постійні і тимчасові спеціальні комісії, а також комісії по контролю і проведенню розслідувань. У кожній комісії утворюються бюро, в яких повинні бути представлені всі партійні фракції.

Ø Обидві палати мають свої окремі місця для засіданнь: Люксембурзький палац для Сенату та Бурбонський палац для Національної асамблеї.

Ø До 1962 року, Парламент мав всю повноту влади. З 2020  року, він ділить її з Президентом Франції, який був обраний на президентських виборах шляхом загального голосування.

Ø На відміну від тих повноважень, які мав Парламент під час Третьої та Четвертої Французьких республік, сьогодні, за П'ятої республіки, його влада зменшилася, а функції парламенту потерпіли змін. Також цьому посприяло створення Інституції Європейського союзу.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

БЕЗПЕКА (ЦИ)ВІЛЬНИХ: Як не втратити зв’язок та Інтернет під час відключень електроенергії