День Робінзона Крузо (Robinson Crusoe Day)

 

Хто не читав захоплюючу пригодницьку книгу Даніеля Дефо про Робінзона Крузо, мореплавця, вимушеного довгі роки жити на самоті на віддаленому острові!

Відзначати 1 лютого день Робінзона Крузо (Robinson Crusoe Day) запропонувало  знамените американське видання, присвячене всіляким датам і подіям, – «Chase's Calendar of Events» (у 1999 році).

Нове свято, як символ тяги до пригод і вміння справлятися з будь-якими негараздами, було приурочено до дня порятунку шотландського боцмана Олександра Селкірка.

1 лютого 1709 року англійське судно «Дюк» підійшло до острова Мас-а-Тьєрра в Тихому океані, в 640 кілометрах від узбережжя Чилі, який вважався безлюдним. Увагу екіпажу привернув дим від багаття. Кілька матросів, відправлених у розвідку, повернулися  разом з людиною, одягненою в звірині шкури. Капітану судна він представився Олександром Селкірком. Це був шотландський моряк, який прожив  самотнім на острові 4 роки і 4 місяці. Саме Селкірк став прототипом Робінзона Крузо – героя роману Даніеля Дефо. Хоча реальний відлюдник мало був схожий на Робінзона.

Олександр Селкірк не став жертвою аварії корабля, причиною його появи на острові був кепський характер.

27-річний Селкірк був призначений боцманом судна «Сенк пор», яке входило до складу флотилії під командуванням Уільяма Дампіра. У 1704 році експедиція вирушила до берегів Південної Америки.

Запальний і норовливий, він постійно конфліктував з лейтенантом Томасом Страдлінгом. Після чергової сварки, яка сталася біля острова Мас-а-Тьєрра  (Más a Tierra), Селкірк зажадав, щоб його висадили; капітан негайно задовольнив його вимогу.

У Олександра Селькірка були речі, необхідні для виживання: рушниця, сокира, ніж, кресало, котел, пара фунтів тютюну, скринька, навігаційні прилади, Біблія, інші книги духовного змісту і трактати по навігації ... Страждаючи від самотності, він звикав до острова і поступово набував  необхідні навички виживання.

Порятунок прийшов до нього, майже через 5 років – 1 лютого 1709 року. Це було англійське судно «Герцог», з капітаном Вудсом Роджерсом, який назвав Селькірка губернатором острова. Коли корабель приплив на батьківщину, капітан опублікував книгу «Подорож навколо світу», в якій описав і чудову історію порятунку Селкірка. Відомий англійський письменник Даніель Дефо використав цей сюжет для своєї книги, і Селкірк став прототипом Робінзона Крузо.

Життя Робінзона Крузо в однойменному романі Дефо було більш барвистим і насиченим подіями. Після довгих років самотності відлюдник зумів завести собі друга, чого не сталося з Селькірком.  Не зустрічав Олександр і кровожерливих індіанців-канібалів, як це було описано в книзі.

І ще одна відмінність – Селькірк здичавів на острові, а роман Дефо, навпаки, був присвячений духовному відродженню людини, що залишилася один на один з природою.

У 1966 році острів Мас-а-Тьєрра був перейменований на острів Робінзона Крузо. Чилійська влада вирішила дати острову ім'я книжкового героя, а не реальної людини, яка провела там кілька років.

Цікава  ідея для проведення свята – відправитися хоч на один день в непрохідні місця дикої природи і задуматися про виживання в її умовах.

Якщо ви плануєте таку подорож, не забудьте взяти з собою книгу «Робінзон Крузо» Даніеля Дефо !


 



 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла