У німецькому цирку виступають голографічні тварини. Це і красиво, і гуманно!

 

В наші дні видовище притиснутого  до підлоги могутнього лева або стрибаючого крізь вогняне кільце під удари хлиста тигра багатьом здається нестерпним. Адже всі ці дивовижні і величні представники дикої фауни були створені не для того, щоб підкорятися нам. Вони — запорука здорового та благополучного існування нашої планети, а для нас — зайвий привід вражатися різноманітністю і уявою дикої природи.

Протягом багатьох століть існування цирку глядачі не могли уявити собі цей вид розваг без участі тварин. Дресирувальники нещадно муштрували левів, коней, слонів, мавп та інших звірів, які в дійсності в десятки разів перевершують людину в силі і спритності.

Жахливі умови та щоденна дресура методом батога і пряника – як наслідок психіка тварин не витримує: одні стають агресивними, інші – впадають у депресію. Відтак нападають на дресирувальника і навіть на глядачів.

Утім, цирк може бути успішним і без тварин.

У Німеччині цирк "Ронкалі" відмовився від живих тварин, хоча на відміну від багатьох європейських країн, у них це не під забороною. Відмова від використання циркових звірів - добровільна ініціатива самих власників цирку. За їхніми словами, ідея полягає в тому, щоб продовжувати дивувати глядачів без шкоди для живих істот.

Тих, хто не може уявити цирк без коней, слонів, мавп, ведмедів, левів, собак і кроликів, такі нововведення не засмутять, адже тварини все одно з'являються на арені, тільки у вигляді голограм.

За таку інноваційну систему власникам довелося заплатити півмільйона євро, проте витрати вже окупаються.

Тепер у цирку глядачам показують тривимірні голографічні зображення в 360 градусів за допомогою 11-ти лазерних проекторів. Зображення досить об'ємні - ширина 32 метри,  висота 5 метрів. І видно їх з будь-якої точки залу.

У світі циркового мистецтва існує канадський "Cirque du Soleil", який принципово не використовує тварин у своїх виступах. На його сцені, замість звіряток, виступають люди - талановиті актори, здатні «перетворитися» на кого завгодно.

Експлуатацію тварин вже заборонили або обмежили в таких країнах: Австрія, Боснія і Герцеговина, Угорщина, Греція, Данія, Кіпр, Італія, Мальта, Нідерланди, Словенія, Румунія, Хорватія, Чехія, Швеція, Фінляндія, Естонія.

Більшу частину життя цирковим тваринам доводиться жити в неволі. У процесі дресирування і навчання трюків звірів часто б'ють і залишають без їжі. Тому захисники тварин закликають цирки відмовитися від виступів з дикими звірами.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла