Світ відзначає День донора крові

 

Щорічно 14 червня країни світу відзначають Всесвітній день донора крові. В цьому році свято проходить під гаслом «Донорство крові – акт солідарності. Станьте донором і рятуйте життя».

         Свято було засноване під егідою ООН у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в Женеві. Дата святкування обрана на честь дня народження вченого, лауреата Нобелівської премії Карла Ландштайнера, який першим відкрив існування сумісності різних типів крові за групами, резус-фактор крові і зробив перший крок до переливання донорської крові.

         Мета заходу – розширювати обізнаність громадськості щодо необхідності регулярного донорства крові протягом усього року з тим, щоб підтримувати достатні запаси крові для всіх пацієнтів, які потребують переливання.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, люди, які постійно здають кров, живуть в середньому на 5 років довше, тому що у них відбувається активізація системи кровотворення та регулярна стимуляція імунітету.

Слово «донор» походить від лат. Donare «дарувати». Людина, що потребує переливання і одержує донорську кров, називається «реципієнт».

Загальний обсяг крові в організмі людини це 5 — 6 літрів, близько 10% від загальної маси тіла людини. За один раз донор, зазвичай, може здати у середньому 450 мл.

Австралієць Джеймс Харрісон (James Harrison) вже більше 60 років майже щотижня здає кров. За це він і отримав своє незвичне звання «Людина із золотою рукою».

Справа в тому, що після того, як ще в 14-річному віці Джеймсу Харрісону зробили складну операцію і влили 6,5 л донорської крові, в його організмі лікарі відстежили чудодійний компонент, який допомагає матусям з негативним резус-фактором та їх малюкам.

На основі зразків крові австралійця було вперше створено унікальну вакцину під назвою Anti-D, яка за час з 1961 року встигла врятувати життя близько 2 000 000 новонародженим.

Донорство крові – це надзвичайно благородна і надзвичайно потрібна для нашої країни справа. Кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів.


    В Україні створений соціальний проєкт – ДонорUA. З 2014 року проєкт об’єднав на платформі заклади, які заготовляють кров, це понад 300 центрів крові по країні, а також допомагає налагодити контакти між лікарнями, фахівцями з охорони здоров'я, донорами та пацієнтами, щоб оперативно надавати медичну допомогу.

         Потреба у крові зросла після повномасштабного російського вторгнення наприкінці лютого. ДонорUA доклав чимало зусиль й успішно сформував стратегічний резерв донорів крові. А зараз продовжує адресну роботу з центрами крові для того, щоб допомагати із покриттям їхніх потреб та ефективно залучає й координує місцевих волонтерів.

         Всесвітній день донора крові – це ще привід подякувати мільйонам людей, які, здаючи кров безкоштовно, рятують життя інших, а також закликати всіх небайдужих долучитися до донорства.  

Донорство крові – акт солідарності. Станьте донором і рятуйте життя!






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла