Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою

 

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою (World Day to Combat Desertification and Drought).

Саме в цей день у 1994 році прийнята Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням і посухами, в рамках якої цей процес розглядається як деградація земель під впливом будь-яких природних чи антропогенних чинників, а не лише утворення пустель як таких.

Деградація земель та опустелювання – одні з найбільших загроз для сталого розвитку людства. Їх глобальний масштаб спричиняє серйозні проблеми як екологічного, так і соціально-економічного характеру – вимушений голод та масові міграції населення. 

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою покликаний звернути увагу людей на необхідність міжнародного співробітництва для ефективної боротьби з цими явищами. Цей процес змушує бити тривогу багатьох вчених, оскільки він загрожує навколишньому середовищу як окремих регіонів так і планети в цілому. 


Опустелювання перестало бути проблемою лише засушливих територій у тропіках. По всьому світу масштаби деградації земель стають викликом для продовольчої безпеки.

Причини опустелювання є як природні (тривалі засухи, засалення грунтів, переважання легких грунтів, зниження рівня грунтових вод, вітрова та водна ерозія), так і антропогенні (вирубка лісів, перевипас тварин, інтенсивне розорювання грунтів, нераціональне водовикористання). Як правило, опустелювання зумовлює одночасна дія декількох чинників.


Шляхи вирішення проблеми опустелювання:

§  Насадження лісів

§  Рекультивація земель

§  Розширення природно-заповідних територій

§  Використання накопиченого тисячоліттями людської діяльності досвіду раціонального природокористування.

Україна приєдналася до Конвекції ООН в 2002 році згідно  Закону України від 04 липня 2002 року №61-IV. На жаль, наша країна теж стикається з цією проблемою.   У різних регіонах України на великих територіях опустелювання проявляється майже повним зникненням рослинного покриву. Відбувається утворення ландшафтів з рухомими пісками. А це призводить до втрати чорноземів та до ризику для врожаїв в нашій країні. 

Питання охорони земель в умовах загострення екологічної ситуації в Україні із-за війни з росією має стати одним з найважливіших напрямків державної політики, оскільки поліпшення стану землі відкриває значні резерви збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції і забезпечує суттєве оздоровлення екологічних умов життя людини.


Пам’ятаємо, Земля – є основним невичерпним та поновлюваним, за умови її дбайливого використання, джерелом благополуччя народу і компонентом біосфери!

Давайте бережно ставитись до довкілля, яке нас оточує!




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла