Залишаючи свій дім. Всесвітній День Біженців

 

Всесвітній день біженців проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 році.

Щорічно, 20 червня, Організація Об’єднаних Націй, Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) та громадянські спільноти у всьому світі проводять заходи, щоб привернути увагу громадськості до мільйонів біженців та внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути свої будинки через війни, конфлікти та переслідування.

Всесвітній день біженців відзначається більш ніж у 100 країнах, у тому числі в Україні.

З 24 лютого 2022 року 12 мільйонів людей – це більше чверті населення України – були змушені покинути свої домівки. Понад 4,9 мільйона людей були змушені втекти з України, що робить цю кризу біженців найбільш швидкорослою з часів Другої світової війни. Крім того, ще 7,1 мільйона було переміщено всередині країни.

Всесвітній день біженців висвітлює права, потреби та мрії біженців, допомагаючи мобілізувати політичну волю та ресурси, щоб біженці могли не тільки виживати, але й процвітати. Важливо щодня захищати та покращувати життя біженців.

19 квітня 2022 року Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України та Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні підписали Меморандум про взаєморозуміння, спрямований на розширення партнерства та співробітництва для забезпечення більшого доступу до соціальних послуг та грошової допомоги з метою вирішення основних потреб людей, які через війну стали внутрішньо переміщеними.

Багато заходів, що проводяться у цей день, створюють можливості для підтримки біженців. Ці заходи організовують самі біженці, представники влади, приймаючі громади, компанії, знаменитості, школярі та широка громадськість.



У новому короткометражному фільмі «Вирвані з коренем» українські біженці зобразили травму втечі від війни.

Фільм показує, як жахливі спогади про війну живуть у тих, хто від неї втік, і закликає до солідарності з біженцями по всьому світу.

Ніхто, кого війна вимушено перемістила, не зможе забути жахи, свідками яких вони стали – це потужний месседж нового короткометражного фільму «Вирвані з коренем».

У фільмі, де знялися понад 50 біженців з України, які зараз живуть у Німеччині, йдеться про солідарність з біженцями по всьому світу, які переживають ту саму травму.

Фільм «Вирвані з коренем» запрошуємо подивитись за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=D9-osg__-_8


Режисером «Вирваних з коренем» став Анджей Гавріс з Stink Films, який написав концепцію разом із українським хореографом Костянтином Ковалем та креативним агентством Don’t Panic London Ріком Доддсом. Фільм покажуть у деяких кінотеатрах Великобританії.

«Щоб пережити спогади про війну, біженцям потрібна наша підтримка», – йдеться у заключному кадрі.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла