Жан-Жак Руссо. Кратер сплячого вулкана

 

28 червня 2022 року минає 310 років від дня народження Жан-Жака Руссо (1712 – 1778), французького філософа-просвітителя, письменника. 

 Свої принципи, дотримуватися яких Руссо прагнув усе життя, він виклав у 9 творах, що принесли йому світову популярність, – публіцистичних («Чи сприяло відродження наук і мистецтв очищенню моралі», «Про політичну економію», «Про суспільний договір» та ін.) і художніх (роман у листах «Юлія, або Нова Елоїза», присвячений становим проблемам і соціальній нерівності, що заважає щастю в коханні). 

    Його батько був годинниковим майстром. Мати Руссо померла при пологах і він ріс практично сиротою, тому що батько приділяв йому мало часу, а в 10 років взагалі віддав його на виховання дядькові. Коли Руссо виповнилося 13 років, його віддали навчатися ремеслу. Він був учнем клерка, потім учнем гравера, але ці заняття йому не припали до душі і в 16 років Руссо відправився поневірятися по Швейцарії, Франції, Італії. Весь час він займався самоосвітою і самовдосконаленням: природні та суспільні науки, мистецтво та література. 

     Жан-Жак Руссо був одним з найосвіченіших, оригінальних і   прогресивних людей своєї епохи. Руссо мав великі знання з багатьох наук, до числа яких відносилися астрономія, хімія, історія, ботаніка, фізика, досить серйозно був він захоплений і філософією. Однак історію і географію любив понад усе. 

    Руссо був талановитим музикантом. Ще в юності разом з романсами, призначеними для виконання в приватному колі, він складав арії, дуети, хори, мріючи продемонструвати їх коли-небудь в Паризькій опері. Але не збереглося практично жодного його твору в галузі музики. У пориві самокритики Руссо нещадно знищив всі свої опери, помилував лише одну – «Сільського чаклуна». На прем’єрі цієї опери в березні 1752 був присутній весь двір на чолі з французьким королем Людовиком XV  і його фавориткою мадам де Помпадур. 

    Ніхто з мислителів XVIII столiття не сказав такого безстрашного, нового та щирого слова своїм приголомшеним сучасникам, як «громадянин Женеви» (так говорив він про себе) і світу, мрійник і романтик, який став учителем для вождів Великої революції Робесп’єра, Марата і Дантона. Учителем, який пояснив шлях до справедливого суспільства. Це був філософ, письменник, соціолог, історик, композитор. Жан-Жак Руссо. Кратер сплячого вулкана. 

Читати онлайн безкоштовно:

Жан-Жак Руссо «Сповідь» 




 



https://knigogo.com.ua/chitati-online/spovid/ 


Жан-Жак Руссо «Про суспільну угоду, або принципи політичного права» 



 




http://litopys.org.ua/rousseau/rous.htm 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла