Різдвяна Італія


 Різдво - головне свято в Італії ... А це значить, що італійці дотримуються безліч унікальних різдвяних традицій!

Ось деякі з найбільш популярних різдвяних традицій Італії

v Італійці відкривають різдвяний сезон (і починають прикрашати ялинку) в День Непорочного зачаття, 8 грудня. Саме тоді з'являються прикраси (на вулицях і в будинках) і починаються різдвяні ярмарки. Прикраси і величезні різдвяні ялинки можна знайти на головних площах, наприклад, перед Колізеєм в Римі або на Міланській площі Пьяцца Дуомо.

v Вісім днів до Різдва - це період, який називається Novena. У цей час вулиці міст і сіл заповнюються колядниками, що співають традиційні пісні.

v Якщо ви перебуваєте в Римі, на півдні Італії або на Сицилії, зверніть увагу на волинщиків (zampognari) - вони спускаються  з найближчих гірських поселень , щоб зіграти свої веселі фольклорні гімни.

v Вертеп (Presepi). Поряд з вогнями, вінками і деревами в церквах і на площах виставляються вертепи. Виготовлення цих  вишукано прикрашених  витворів  мистецтва вручну залишається ремісничою традицією у багатьох частинах країни.

v Якщо хочете побачити першоджерело італійських різдвяних вертепів, тоді вирушайте в Неаполь; місто на півдні Італії відоме у всьому світі своїми рresepi  ручної роботи. Тут до цих пір є цілі вулиці, де безліч майстерень присвячені саме цьому ремеслу.

v Після сімейної різдвяної вечері багато італійців відправляються на Різдвяну урочисту месу в свою місцеву церкву. (Деякі римляни навіть направляються до Ватикану, на месу з Папою!). Але традиції змінюються від міста до міста: наприклад, на півночі, в Кортіна-д'Ампеццо в Доломітових Альпах, любителі гострих відчуттів спускаються  схилами з факелами опівночі, таким незвичайним чином зустрічаючи Різдво.

v Різдвяна вечеря повинна бути «легкою». А вже в перший день Різдва італійці запрошують свою сім'ю і друзів на великий обід, який зазвичай триває до вечора. Традиційні страви: pasta in brodo (суп з локшиною), печеня і святкові десерти, такі як панеттоне, пандори та інші.

v Свято не закінчується 25 грудня, а часто триває і 26 грудня, у національне свято Санто-Стефано. Сім'ї збираються разом і їдять залишки різдвяних страв і солодощів. Офіційне завершення різдвяного сезону - це 6 січня, день Богоявлення і дванадцятий день Різдва. Після 6 січня різдвяні ярмарки закриваються, а прикраси знімаються.


v Подарунками зазвичай обмінюються на Різдво після обіду - з вірою, що їх доставив Ісус! Але в деяких невеликих містах на півночі Італії вважають, що дітям подарунки приносить 13 грудня Санта Лючія (Santa Lucia), тому вони відкривають їх вранці різдвяного дня.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла