Різдвяна Італія
Різдво - головне свято в Італії ... А це значить, що італійці дотримуються безліч унікальних різдвяних традицій!
Ось
деякі з найбільш популярних різдвяних традицій Італії
v Італійці
відкривають різдвяний сезон (і починають прикрашати ялинку) в День Непорочного
зачаття, 8 грудня. Саме тоді з'являються прикраси (на вулицях і в будинках) і
починаються різдвяні ярмарки. Прикраси і величезні різдвяні ялинки можна знайти
на головних площах, наприклад, перед Колізеєм в Римі або на Міланській площі
Пьяцца Дуомо.
v Вісім днів
до Різдва - це період, який називається Novena. У цей час вулиці міст і сіл
заповнюються колядниками, що співають традиційні пісні.
v Якщо ви
перебуваєте в Римі, на півдні Італії або на Сицилії, зверніть увагу на
волинщиків (zampognari) - вони спускаються
з найближчих гірських поселень , щоб зіграти свої веселі фольклорні
гімни.
v Вертеп
(Presepi). Поряд з вогнями, вінками і деревами в церквах і на площах
виставляються вертепи. Виготовлення цих вишукано
прикрашених витворів мистецтва вручну залишається ремісничою
традицією у багатьох частинах країни.
v Якщо хочете
побачити першоджерело італійських різдвяних вертепів, тоді вирушайте в Неаполь;
місто на півдні Італії відоме у всьому світі своїми рresepi ручної роботи. Тут до цих пір є цілі вулиці,
де безліч майстерень присвячені саме цьому ремеслу.
v Після
сімейної різдвяної вечері багато італійців відправляються на Різдвяну урочисту месу
в свою місцеву церкву. (Деякі римляни навіть направляються до Ватикану, на месу
з Папою!). Але традиції змінюються від міста до міста: наприклад, на півночі, в
Кортіна-д'Ампеццо в Доломітових Альпах, любителі гострих відчуттів
спускаються схилами з факелами опівночі,
таким незвичайним чином зустрічаючи Різдво.
v Різдвяна
вечеря повинна бути «легкою». А вже в перший день Різдва італійці запрошують
свою сім'ю і друзів на великий обід, який зазвичай триває до вечора. Традиційні
страви: pasta in brodo (суп з локшиною), печеня і святкові десерти, такі як
панеттоне, пандори та інші.
v Свято не
закінчується 25 грудня, а часто триває і 26 грудня, у національне свято
Санто-Стефано. Сім'ї збираються разом і їдять залишки різдвяних страв і
солодощів. Офіційне завершення різдвяного сезону - це 6 січня, день Богоявлення
і дванадцятий день Різдва. Після 6 січня різдвяні ярмарки закриваються, а
прикраси знімаються.
v Подарунками
зазвичай обмінюються на Різдво після обіду - з вірою, що їх доставив Ісус! Але
в деяких невеликих містах на півночі Італії вважають, що дітям подарунки
приносить 13 грудня Санта Лючія (Santa Lucia), тому вони відкривають їх вранці
різдвяного дня.
Коментарі
Дописати коментар