Різдвяна казка у Польщі

 

Зимові свята - це особливий час, насичений атмосферою добра, тепла і родинного затишку. Час, коли трапляються справжні дива. Для жителів  Польщі Різдво (Boże Narodzenie), безсумнівно, вважається одним з найурочистіших та найважливіших свят. Святкують його 25 грудня, на відміну від українців, які зустрічають Різдво 7 січня.

Поляки трепетно ​​ставляться до цього світлого і   по-справжньому сімейного свята, дотримуючись і зберігаючи його традиції з давніх часів.

Святкуванню Різдва передує Святвечір (Wigilia). День перед Різдвом - 24 грудня - це справжнє таїнство, оскільки відбуваються останні приготування до урочистого вечора в дружньому колі сім'ї.

Вігілія - ​​день молитви, коли поляки ходять в костьоли на службу, святково прикрашають будинки, готують різноманітні страви національної кухні.

У цей день не можна сваритися, бути грубим. Навпаки, потрібно до кожного ближнього проявляти чуйність і увагу, не відмовляти в допомозі, якщо хтось її потребує. У день Вігілії потрібно пробачити всіх, хто колись образив, і самому попросити пробачення у близьких і рідних за всі свої необачні слова і вчинки. Адже зустрічати Різдво потрібно з гарним настроєм, добрими думками і спокоєм в душі - саме так вважають поляки.

У Польщі за різдвяну вечерю прийнято сідати коли на небі спалахує перша зірка (gwiazdka) - як свідчення народження Ісуса Христа. Найважливішим під час  вечері вважається момент, коли ламається різдвяний оплатек і звучать побажання.

Оплатек (opłatek) - це невелика тоненька пластинка з білого прісного тіста. Він символізує собою Тіло Христове і служить символом вибачення, любові, миру і дружби. Оплатки розфарбовують в різні кольори і розписують різними візерунками,.

Всі страви різдвяної вечері  мають бути обов'язково пісними, адже саме в цей день закінчується піст.

Після святкової вечері, поляки йдуть до  костелу на нічну службу - Пастерку. Прикрашені ялинки мерехтять усіма барвами веселки, хор виконує колядки під акомпанемент органу. У костелі вже встановлено вертеп (szopka) - конструкція з фігурками, що представляє собою місце народження Ісуса. Служба триває до світанку.

На Вігілію поляки готують 12 пісних страв, що символізують 12 місяців і 12 апостолів. Головними традиційними стравами, які можна побачити на кожному різдвяному столі в Польщі, є кутя, тушкована капуста з горохом, польський борщ, вареники, компот, запечений короп,  пироги з дріжджового тіста з картоплею. 

Господиня накриває на стіл не тільки для запрошених гостей, а й ставить додаткові столові прибори для мандрівника, який заблукав, або для несподіваного гостя, який не повинен залишатися на самоті в такий особливий день. І хто знає, чи не виявиться цим мандрівником сам Син Божий ... Порожня тарілка на столі також символізує пам'ять про померлих родичів, які не можуть провести з сім'єю це велике свято. Після різдвяної вечері посуд зі столу не прибирається.

Важливу роль у створенні святкової атмосфери на Різдво грає урочисто прикрашений будинок, в якому головне місце займає ялинка. Традиційна польська ялинка прикрашається величезною кількістю яблук, горіхів, цукерками, різнобарвним печивом і солом'яними зірочками, а верхівка ялинки обов'язково повинна бути прикрашена Віфлеємською зіркою. Під ялинкою  встановлюють традиційні ясла (żłóbek), в честь народження Ісуса Христа у Віфлеємі і залишають подарунки для рідних.

У різдвяний вечір і протягом усіх різдвяних свят поляки співають колядки, а також традиційні пісні, в яких прославляють народження Христа. Деякі пісні, передаються із покоління в покоління.




 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла