Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах


«Де ж все-таки починаються загальні права людини?

У невеликих містечках поблизу будинку, таких близьких і настільки маленьких, що їх не побачиш на жодній карті світу…

І поки ці права не знайдуть сенсу там, вони матимуть мало значення, де б це не було ще. Якщо громадяни не будуть дбати про захист цих прав поблизу будинку, марні наші надії на прогрес у всьому світі» - Елеонора Рузвельт.


Після закінчення Другої світової війни і спробі усвідомлення всіх жахів зневаги прав і свобод людини, які вона оголила, міжнародне співтовариство об’єдналося в цих загальнолюдських поняттях і Генеральною Асамблею ООН 10-го грудня 1948-го року була прийнята Загальна декларація прав людини.

Пізніше, в 1950-му році, всім зацікавленим державам і організаціям було запропоновано відзначати цю дату як Всесвітній День прав людини.

Елеонора Рузвельт тримає Декларацію прав людини

«Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах», – цією статтею починається Загальна декларація прав людини.

Загальна декларація прав людини проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші).

У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов'язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла