З різдвяним пряником по Європі

 

У норвезькому місті Берген в найтемніший місяць року з'являється місто з імбирних пряників як символ щастя і святкового настрою. Цій традиція вже майже двадцять років.  Серед майже двох тисяч експонатів є зменшені копії людей, будинків, поїздів, кораблів і навіть колеса огляду.


В Торуні (Польща) існує два музеї, присвячені пряникам. Музей пряників відкрився в Торуні в 2015 році на колишній пряникової фабриці 19-го століття, що належала Густаву Уізу, який експортував свої вироби навіть у Японію і Австралію. Гості можуть побачити історичні пряникові форми й обладнання і дізнатися, як виготовляються, упаковуються і подаються пряники.

Живий Музей пряників запрошує відвідувачів на середньовічну кухню, щоб спробувати себе в якості пекаря під керівництвом майстра пряникової справи і пряникової відьми.

Цікаво, що імбирний пряник став героєм багатьох казок. Герої братів Грімм Гензель і Гретель потрапили до пряничного будиночка, де жила відьма, що мало їх не з’їла. Такі будиночки випікають зараз усі кондитери  і змагаються на конкурсах за кращий кондитерський витвір.

Є ще легенда,  про те, як у Нюрнберзі пекар зцілив хвору доньку герцога такою випічкою. А Ганс Християн Андерсен розповідав, як у одному трактирі він вирізав для доньки господаря кілька нових форм для гри. А вона попросила нові формочки для пряників, і він зробив для неї формочку танцівниці і солдатика зі шпорами на чоботях.

Тож випікайте свої улюблені імбирні пряники у яких завгодно формах, з додаванням інгредієнтів, які смакують вам і насолоджуйтесь ними в ці зимові Різдвяні та новорічні дні з чаєм чи кавою.

Рецепт:

Вершкове масло - 110 г

Борошно - 310 г

Крохмал - 40 г

Яйця - 2 шт

Розпушувач - 1 ч.л.

Кориця, імбир - по 1/2 ч.л.

Мед - 90 г

Цукор - 100 г

 Ялинка з пряників:





 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла