Навіть сороки розумніші за деяких людей

 

 Сороки досить розумні птахи — настільки розумні, що тепер подають приклад з утилізації сміття.

Ганс Форсберг працює з робототехнікою і вигадав, як знайти хороше застосування своїм знанням і сім'ї диких птахів, що мешкають на його задньому дворі. Тому він побудував "розумну" годівницю для птахів, яка дає сорокам їжу, якщо вони кидають в неї кришку від пляшки.

У Ганса є задній двір, на якому вже багато років живе пара сорок. Одного разу чоловік помітив, як цікаві маленькі птахи зацікавилися складними замками на його вуличних ліхтарях. І тут у нього виникла думка.

Сороки шукали парафінові свічки всередині ліхтарів — тому що вони, як і ворони, люблять красти все, що погано лежить, але Ганс вирішив, що ці птахи цілком можуть виконувати складніші та важливіші завдання.

 Тому він побудував машину, за допомогою якої він навчив птахів збирати сміття в обмін на їжу. Кожен раз, коли сорока кидає кришку в спеціальний отвір, вона отримує частування з дозатора.

Автомат для годування включає в себе кілька ключових компонентів і процесів.

По-перше, це дозатор, який заповнений кормом. Кожен раз, коли сміття потрапляє в нього, він видає один або два шматочки їжі.  

Після того, як птах кидає сміття, за допомогою датчика дається команда на видачу корму, який падає через трубку, з'єднану з підставкою з невеликим відсіком, звідки сорока може дістати своє частування.

Все це управляється через систему Raspberry Pi 4, яка оснащена камерою спостереження Picam, що дозволяє записувати все, що відбувається.

 За кілька років він навчив місцевих сорок утилізувати кришки від пляшок, розкиданих по околицях. В майбутньому він сподівається навчити їх прибирати інше сміття.

Може бути, це, нарешті, змусить людей прибирати за собою, коли вони зрозуміють, що навіть птахи це роблять, хоча і не безкоштовно.

 Подивіться відео, де доброзичливі сороки прибирають околиці.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла