Листи, цукерки і чудеса. День Святого Миколая в Європі

 

Усім відомо, що православні та католики відзначають це свято в різні дні: перші – 19 грудня (за новим стилем), другі – 6 грудня (за старим). Та загалом, суті свята це не змінює.

Діти по всьому світу пишуть Миколаю листи, в яких розповідають про подарунки, які б хотіли отримати в цю казкову ніч, і кладуть їх на підвіконня, звідки їх забирають помічники святого.

А ще люди вважають, якщо в переддень свята загадати бажання, то є велика ймовірність, що воно збудеться. Ще одне вірування стверджує, що свято Миколая – останній день у році, коли варто розрахуватись з усіма боргами.

Загалом, традиції більшості країн в цей день не надто відрізняються. Наприклад, подарунки дітям приносять усюди, завжди це робить Миколай (як би його не називали)…


Однак, німецькі дітлахи, перш ніж лягти спати, розвішують усюди спеціальні черевички або шкарпетки, щоби святий заповнив їх подарунками. А якщо маля пустувало, то може отримати звичайну різку замість іграшок.

А ось для італійського містечка Сассарі, що розташоване на острові Сардинія, цей день дуже особливий, адже Миколай вважається його покровителем. Тому 6 грудня тут відбуваються гучні гуляння.

Головну увагу цього дня приділяють нареченим, яким дарують подарунки. Така традиція має назву «Rito delle nubili».

Албанці починають святкування ще 5 грудня: до півночі вони постятьcя і запалюють свічки, а о 12 годині на стіл подають смажену свинину чи ягня. Святкова трапеза супроводжується привітаннями і побажаннями "Щоби Святий Миколай допомагав тобі!"

У Франції Миколая або прихід П'єра Ноеля святкують з 19 грудня по 1 січня. Це залежить від регіону. За легендою, П'єр Ноель приїздить на віслюку. Пролазить в будинок через димар і кладе подарунки у розвішані біля каміну панчохи. Крім того, Святий Миколай - покровитель Лотарингії. У цьому регіоні влаштовують святкову процесію. Святий крокує містом. Поряд з ним - привид з різками – він карає неслухняних дітей, а потім забирає їх у свій мішок.

У Нідерландах аналогом Миколая є Сінтерклаас. Його день святкують 6 грудня. Сінтерклаас - це поважний дідусь з білим волоссям і довгою, густою бородою. За легендою він приїжджає в Роттердам на пароплаві з далекої Іспанії, яка уособлює собою «теплі краї». Супроводжують його вірні помічники - Чорні Піти ...


У місто він в'їжджає на коні.


Діти в Нідерландах, готуючись до свята, чистять своє взуття і розставляють його перед каміном, димарем або дверима.

Кожній дитині необхідно покласти в нього гостинець для коня Сінтер Клааса  – Амеріго: морквину або пучок сіна, а поруч - миску з водою. Після такої підготовки потрібно запросити дідуся в свій будинок, заспівавши йому традиційну пісеньку Сінтер Клааса. Вранці наступного дня в черевиках малюки знаходять : вершкові льодяники різних форм, шоколадні ініціали дитини, поросятка з марципану та інші солодощі.

Польські дітлахи до свята вішають повсюди чисті білі панчішки (або черевички). Миколай сюди приходить в одязі єпископа із золотим посохом.

У Австрії Миколай - дитяче свято. Дітлахи увечері виставляють своє взуття за поріг. Зранку знаходять там цукерки, пряники, горіхи, мандарини чи яблука. У цій країні, за традицією, доброго Ніколауса супроводжує злий Крампу.

У Чехії  Святой Мікулаш  приходить у ніч з 5 на 6 грудня. Мікулаш одягнений у довгу шубу. Має посох та торбину з подарунками. Його супроводжують ангел і чортеня. Слухняним дітям ангел дарує фрукти та солодощі. Неслухняним чортеня - картоплю чи шматок вугілля.

В деяких країнах різняться також "методи" покарання неслухняних дітлахів: десь замість різки дарують вуглинку чи картоплинку, камінчик або жменьку попелу… 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла