Смачна різдвяна казка на вашому столі
Імбирний
пряник давно став традиційним смаколиком, який є обов’язковою окрасою різдвяних
свят у Європі і по всьому світі.
Він буває різних видів – і як м’який і вологий пиріг, так і як сухий пряник. Можливо у них різне походження, але склад схожий – в ньому є імбир, мед і меляса.
Відразу
кілька країн борються за право вважатися його батьківщиною - у Великобританії
стверджують, що імбирне печиво винайшли мандрівні англійські ченці, Німеччина
називає батьківщиною цих ласощів Нюрнберг, ну а в Швеції говорять, що рецепт
пряників з перцем і імбиром винайшли саме місцеві кулінари.
Як би там не
було, найбільшим авторитетом користується легенда саме про англійського ченця,
який якось напередодні Різдва, готуючи святкову вечерю для братів, випадково
перевернув ємність з прянощами у готове тісто для печива. У невдалого кухаря не
залишалося іншого виходу, крім як поставити в піч зіпсоване, як він вважав,
тісто. Але, на подив ченця, печиво припало до смаку братам.
Назва цих
ласощів варіювалась і як «імбирний пряник», і як «хліб з прянощами», і як
«перцевий торт». Перша назва стверджує наявність у прянику імбиру.
А з’явився
він, за переказами, у Стародавньому Єгипті, де, як знаємо, полюбляють прянощі у
печиві, особливо імбир. А для довгого зберігання печива у нього добавляли мед,
який завжди цінувався, як природний антиоксидант. Завдяки йому ці пряники
можуть чудово зберігатись до півроку.
Поступово
він почав свої мандри по світі. В країнах Центральної Європи у випічку стали
додавати запашний перець і корицю, на Русі – додавали сік лісових ягід, а самі
пряники випікали з житнього борошна. До Швеції імбирний пряник привезли німецькі
емігранти ще у 13 столітті, випікали їх, в основному, монахи. У Британії
вважалось, що ці пряники мають лікувальні властивості завдяки меду та імбиру. А
широко доступним імбирний пряник став уже у 18 столітті.
В Англії він
отримав форму пряничного чоловічка. Переказують, що її придумала королева
Єлизавета I. У США він називається «імбирний пиріг», а у Франції взагалі
випікається без імбиру. У Німеччині він
готується у двох видах: м’який називається Лебкухен, твердий пряник
виробляється в декоративних формах і прикрашається цукерками і глазур’ю. Їдять
їх, вмочуючи у вино. Ними також в Північній Європі прийнято прикрашати вікна на
Різдво.
У Швеції
пекарі надають своєму імбирному печиву форму ведмедя або собору Санкт-Галлен. У
Польщі традиційні різдвяні пряники готують ще з часів Середньовіччя в місті
Торунь, тому вони і називаються торуньськими. Їх обожнював колись Шопен.
Болгарія ж свій пряник називає Меденка і пече його великим, як долоня, додаючи
крім меду і імбиру, ще й сушену гвоздику. А ще їх покривають шоколадом.
Коментарі
Дописати коментар