Громадянська освіта в Європі

 

В європейських країнах громадянська освіта орієнтована на те, щоб надати найменшим громадянам знання про права і свободи людини, політичні інститути суспільства, вміння відстоювати демократичні цінності.

Впровадження громадянської освіти та визначення її концепції відбувається у кожній країні по-різному.

Зокрема, у Великій Британії  існує Національна програма навчання громадянськості, в якій акцентовано увагу на формуванні активного громадянина і демократії участі . Основна мета британської громадянської освіти, аби учні знали про свої права і свободи.

Та для України більш релевантним досвідом є приклад постсоціалістичних країн Європи – Польщі  та Литви .

         У Польщі громадянська освіта школярів і молоді розвивалася в дев’яностих роках минулого століття разом з глибокими соціально-економічними та політичними змінами. Тоді ж у Варшаві було створено Центр громадянської освіти, який в 1995 році розробив програму навчального курсу для початкової школи. Для того, аби навчання таки відбувалося, у Польщі впродовж 5 років підготували 1500 викладачів  із громадянської освіти. А за деякий час розробили програму для середньої школи, видали підручники і методичні матеріали.

         У Литві навчальна програма для учнів 9-10 класів містить окремий обов’язковий предмет «Основи громадянського виховання». Крім того, права і свободи людини школярі вивчають під час уроків історії, правознавства й етики. На практиці використати громадянську освіту школярі можуть, беручи участь у шкільному самоврядуванні або долучаючись до громадських організацій.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла