Різдвяні традиції в країнах ЄС

 

v У Нідерландах помічник Святого Миколая поспішає з подарунками дітям 5 грудня, а в Латвії є найщедріший Салавецис (Дід Мороз): дарує дітям подарунки від Святвечора аж 12 днів поспіль.

v Німці здавна дуже полюбляють різдвяні вистави акторів-аматорів, які стали основою сучасного вертепу. До речі, у Німеччині кажуть, що традиції різдвяних ярмарків світ завдячує саме цій країні.

v У Бельгії різдвяні пряники бувають заввишки в один метр! Так є віддавна, коли діткам приносив подарунки Святий Миколай, якого тут називають Пер Ноелем французи готують святковий торт у формі поліна, бо раніше на Різдво чоловіки в родині вибирали найбільше поліно, обносили навколо різдвяного столу і кидали у піч.

v Поляки під час вігілійної вечері залишають вільне місце за столом для подорожнього або неочікуваного гостя. У Польщі це дуже родинне свято, у колі сім’ї, а вже новий рік зустрічають де інде – у ресторанах, клубах.

v В Австрії про появу подарунків дітям сповіщає різдвяний дзвіночок – час дивитися, що під ялинкою. У цій країні є звичка дарувати порцелянові скарбнички у вигляді поросят.

v У Чехії діти несуть на різдвяну службу до костьолу подарунки – прикраси та солодощі, зроблені своїми руками.

v У деяких регіонах Іспанії біля комину кладуть колоду і напередодні Різдва діти «вибивають» з неї подарунки.

v Дивний звичай є у словаків – підкидати до стелі пудинг, мовляв, чим більше прилипне, тим кращим буде рік для родини.

v В Італії казковий персонаж - добра відьма Бефана приносить дітям подарунки на свято Різдва.

v Фіни готують різдвяну кашу з одним мигдальним горішком – кому він дістанеться, мусить заспівати. А ще вони кажуть, що у сауні живе різдвяний ельф.

v У норвезькому місті Дрьобак є поштове відділення Санта-Клауса, там же існує єдиний на всю Скандинавію різдвяний магазин, відкритий цілий рік.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла