Як відзначають Новий рік у Шотландії


    У Шотландії свято Нового року називається Хогмані (Hogmanay), а відзначають його аж чотири дні – з 29 грудня до 1 січня.

За давньою традицією на новорічну ніч підпалюють бочки з дьогтем і котять їх по вулицях, спалюючи, таким цікавим чином, старий рік і запрошуючи новий.

Шотландці вірять, що від того, хто увійде першим в їх житло в новому році, залежить удача чи невдача в родині на весь наступний рік. Велику удачу, на їхню думку, принесе чоловік з темним волоссям, який вносить в будинок подарунки. Цей звичай називається «Ферст фітинг». Перший гість повинен принести в дар  вуглинку і кинути його в камін з побажаннями, щоб вогонь в цьому вогнищі горів довго і яскраво.

    У новорічну ніч шотландці топлять камін і всією сім'єю розсідаються навколо нього в очікуванні бою годинника. Коли стрілка годинника наближається до дванадцяти, господар будинку повинен встати і, не сказавши ні слова, просто відкрити двері. Він буде тримати їх відкритими до тих пір, поки годинник не проб'є останній удар. Так він випустить старий рік і впустить новий.

    Всю новорічну ніч в домі повинно горіти світло, щоб Новий рік став світлим і яскравим!


У шотландській гвардії існував власний звичай зустрічі Нового року. Перед північчю одного з ветеранів полку, який зображує Старий рік з косою і пісочним годинником в руках, в оточенні факельників і під музику традиційної волинки виводять за ворота казарми. Коли ж настає північ, наймолодший за віком в полку при повному параді стоїть за воротами і чекає, щоб його впустили як Новий рік. Потім ворота відкриваються, «Новий рік» садять на прикрашений стрічками і зеленню стілець і в супроводі музикантів несуть на плечах до новорічного застілля.


У сучасній Шотландії для новорічного столу готують великий круглий пісочний торт, з защипами по краях, прикрашений звареним в цукрі мигдалем, горіхами, цукерками, цукровими і марципановими фігурками. Їх, як правило, прикрашають національними символами. Це верес, шотландський хрест, руки, схрещені над морем, гори та інші.

    Обов'язково на столі повинні бути традиційні страви: на сніданок - пудинг, вівсяні коржі, Кеббі (особливий сорт сиру), на обід - варена гуска або біфштекс, пиріг або ж запечені в тісті яблука.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла