Різдвяні свята в Ісландії, або в 13 разів більше подарунків

 

Різдво в Ісландії, яке з давніх часів називається  Йоль [Jól], у 13 разів більш очікуване, ніж в інших країнах. Адже до дітлахів приходять аж тринадцять Різдвяних хлопців! І щоранку – новий подарунок, яскраві враження та очікування наступного дива.

23 грудня(день перед Різдвом) ісландці купують різдвяні подарунки, встановлюють та прикрашають ялинку. У цей день заборонено їсти м’ясо.  Вважається що в ніч під Різдво, або Йоль, можливо знайти скарби ельфів.

Різдво в Ісландії традиційно триває...13 днів!  А крім звичного Санта-Клауса, в Ісландії «живуть» ще 13 йоласвейнарів. Уранці 13 грудня дітлахи отримують перші подарунки – якщо не забудуть покласти черевичок на підвіконня… Адже саме цього дня з гір спускається перший із 13-ти «різдвяних хлопців».


Легенда свідчить, що вони живуть в горах і виходять тільки в грудні. Пробираються у дитячі спальні по черзі, щоночі протягом тринадцяти ночей, що передують Різдву.

Але вони не завжди такі милі. Кожен із них має власне прізвисько та відмінні риси, особливі таланти, зовнішній вигляд. А ще всі вони не проти повеселитися: хтось вилизує тарілки або каструлі, хтось грюкає дверима, а хтось краде копчену ягнятину прямо з димаря. Останній залишає найбільший подарунок. Після Різдва вони так само, по черзі, йдуть у гори. 6 січня закінчуються новорічні свята, Ісландія «проводжає» у гори останнього з йоласвейнарів.  


Однак всі подарунки потрібно ще заслужити гарною поведінкою. Відомо, що батьки йольських хлопців - страшні тролі Грила та Леппалуді - карають поганих дітей. Батько-троль збирає їх у мішок, а Грила варить у великій каструлі та з’їдає, а ще неслухняні діти отримують у подарунок картоплину.

Прикрашати міста на Різдво в Ісландії починають ще у листопаді. Вулиці, дерева та вітрини магазинів вбираються вогнями, щоб відчути різдвяну атмосферу.  


Перша половина дня 24 грудня вважається робочою, але з 16:00 транспорт припиняє рух, магазини закриваються, і всі поспішають додому. Зустрічають святвечір ісландці зазвичай у родинному колі. О 18:00 містом розноситься дзвін у церкві, який також передають по місцевому радіо. Це означає, що головне свято в Ісландії починається  і час сідати за стіл.

Готують на Різдво білу куріпку, оленину, копчену баранину, свинину з картоплею під соусом . До їжі подають традиційний різдвяний напій (суміш апельсинової содової та солоду). Ісландські господині печуть багато видів печива, пряників та солодкий рисовий пудинг з мигдальним горішком (всього одним) усередині. Кому попадеться горішок, щаститиме весь рік.  

Після вечері починається хвилююча частина – відкриття подарунків. Один із найпопулярніших подарунків на Різдво в Ісландії – книги(дуже любить місцевий народ читати). А ще: пара апельсинів, в’язані вручну рукавиці, шарфи та шапки,  домашнє варення з чорниці, печиво.


Дітям, крім іграшок та солодощів, завжди дарують вовняний одяг. Це традиція. Згідно з легендою, тих дітей, кому не подарували одяг на Різдво, забере та з’їсть страшна Різдвяна кішка, вихованка Грили. Цією істотою в Ісландії лякають дітей не лише на Різдво.  


Коли вечеря закінчена, сім’я може піти на прогулянку або вирушити на Різдвяну нічну службу в церкву. Цілий вечір ісландці пускають феєрверки, палять багаття, співають та танцюють. Усюди сновигають ряжені «тролі» та «ельфи».

На ранок у багатьох сім’ях прийнято снідати смаженими в жиру тонкими коржиками з майстерно вирізаними на них візерунками і баранину, традиційно прокопчену в димарі. А ще подають кашу з вершками та родзинками, а також випічку.


Перший і другий день Різдва (25-26 грудня) – вихідні, їх проводять вдома, в гостях, або гуляють містом. Кафе у ці дні працюють допізна, а ось магазини закриті. У період Різдвяних та новорічних свят у столиці Ісландії працює ярмарок, ковзанка, проходять святкові концерти. А в музеї інсценують традиційне Різдво давніх ісландців.

Свято поступово стихає, але 6 січня настає останній день Різдва в Ісландії. Багато легенд повязані з цим днем: тюлені  перетворюються на людей, корови розмовляють, а опівночі на перехресті можна отримати подарунок від ельфів(проте його не варто приймати, оскільки він зводить людей з розуму). Знову запалюють вогнища, пускають феєрверки, співають, обирають короля та королеву ельфів. Увечері збирається вся сім’я, запалюють свічки, вечеряють і прощаються з Різдвом.  


Різдво – найулюбленіше свято в Ісландії.

Gleðileg jól! (гледилех йоль!) – так ісландці бажають один одному щасливого Різдва.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла