«Креативна Європа» (2021 - 2027)

 

  Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт «Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі «Креативна Європа» (2021 - 2027)».

«За» проголосували 319 народних депутатів.

Участь України в Програмі допоможе секторам культурних та креативних індустрій розкрити весь свій потенціал, відновитись після кризи та стати більш конкурентоспроможними, екологічними, діджитальними та інклюзивними.

Також це рішення сприятиме просуванню європейських цінностей і європейського «порядку денного» в українському суспільстві та дозволить зміцнити культурні зв’язки України з країнами Євросоюзу.

«Креативна Європа» – рамкова програма ЄС, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Україна стала учасницею програми у 2016 році. З того ж часу українські заявники можуть отримувати грантову підтримку у понад 20 різних конкурсах.

На 2021-2027 роки «Креативна Європа» має бюджет 2,4 млрд. євро та реалізується за трьома напрямками:

підпрограма “Культура” - охоплює усі сектори культурних і креативних індустрій за винятком аудіовізуального; підтримка надається проектам міжнародного співробітництва, професійним мережам, платформам для промоції європейських митців і робіт, мобільності митців і професіоналів в сфері культури, а також галузі книговидавництва та літературних перекладів;

підпрограма “Медіа” - підтримує розвиток та поширення аудіовізуальних творів: інноваційні інструменти і бізнес моделі, кінофестивалі, дистрибуція європейських фільмів, девелопмент проектів, ТВ і онлайн контент, мережі кінотеатрів, кіноосвіта і розвиток аудиторій;

напрям “Міжсекторальна взаємодія” - підтримка мережі національних бюро програми; підтримка сектору новинних ЗМІ через промоцію медіаграмотності, якісної журналістики, свободи слова та плюралізму.

У рамках програми «Креативна Європа» також відзначаються європейськими нагородами найбільші досягнення у сфері літератури, музики, архітектури, культурної спадщини, реалізуються ініціативи «Культурна столиця Європи»  та «European Heritage Label».

Україна бере участь у всіх заходах підпрограми «Культура». Участь у підпрограмі «Медіа» здійснюється за напрями: «Кластер аудиторій: розвиток аудиторії та кіноосвіта», «Європейські фестивалі та фестивальні мережі», «Кластер бізнесу: розвиток медіа талантів та навичок».


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла