Талісман Литви – сонячний камінь. Музей бурштину в Вільнюсі

 

Бурштин – чудове творення природи, сонячний камінь, широко відомий у всьому світі. І цей сонячний камінь можна зустріти в Литві всюди.

Науковці вважають, що бурштин утворився зі смоли сосен, які росли на території Європи п’ятдесят мільйонів років тому. Внаслідок впливу на неї води та деяких інших, не відомих хімічних речовин, відбулася реакція, що сприяла появі цього каменю.


З цим каменем пов’язана прекрасна, романтична легенда.

Давно на дні моря жила богиня Юрате. У неї під водою був чудовий бурштиновий палац. Якось Юрате зустрілася з молодим та гарним рибалкою на ім’я Кастітіс, і вони покохали одне одного. Коли про це дізнався бог Перкунс, він розлютився і втопив парубка, який наважився полюбити богиню. Після цього бог направив блискавки до підводного бурштинового палацу, зруйнувавши та розбивши його на дрібні шматочки. Розповідають, що велике бурштинове каміння - це уламки колишнього палацу, а дрібні камінці, які люди знаходять на березі – це сльози богині Юрате за своїм коханим Кастітісом.

Бурштин відомий з давніх часів з нього виготовляли прикраси та амулети. Існує думка, що він має магічні цілющі властивості.


А щоб познайомитися ближче з цим чудовим творінням природи, треба відвідати – Музей бурштину в Вільнюсі.

Ідея створення музею спала на думку литовському фотографу Казімерасу Мізгірісу.

Він розташований в центрі міста на одній із тихих вуличок старого Вільнюса у невеличкому особняку XVII сторіччя. Музей був відкритий в 1995 році. Будівля музею побудована в стилі бароко.


Відвідувачі музею можуть ознайомитися з унікальним бурштиновим камінням різних кольорів, форм, розмірів та виду обробки. Крім того, можна поспостерігати за тонкою роботою майстра, пройти майстер-клас та отримати поради, як відрізнити природний бурштин від штучних підробок, а також послухати легенди про камінь. А ще переглянути дивовижну колекцію прикрас від місцевих ювелірів. У магазині на цокольному поверсі музею можна придбати багато ювелірних виробів та сувенірної продукції.

Під час археологічних розкопок  у підвальному приміщенні були знайдені дві керамічні печі та багато керамічних уламків. Сьогодні у підвальній залі виставлені керамічні печі та відновлений реставраторами посуд.

Особливе місце в музеї займає зал, де виставлена археологічна колекція бурштину – скарби Юодкранте. Вона найбільша у світі і включає 434 бурштинових артефактів різних кольорів, починаючи з традиційного жовтого, жовтогарячого і закінчуючи білим, синім, зеленим, чорним, червоним.

Різноманітність бурштину доповнюється відтінками, різним рівнем прозорості (від «сльози» до тьмяності), унікальними формами та вагою. Найважчий експонат Музею бурштину досягає трьох кілограмів.

Знайдені артефакти були випадково (у XIX сторіччі при проведенні робіт з поглиблення фарватеру в Куршській затоці були виявлені бурштинові знахідки). Амулети, прикраси та різні фігурки виявилися справжнім археологічним скарбом. Вік оброблених руками людини каменів становить кілька тисяч років. Причини накопичення бурштинових предметів уздовж Куршської затоки досі не розгадані. Можливо, вони були змиті течіями з якогось стародавнього селища або їх цілеспрямовано кидали у воду як жертовні приношення.

В іншому залі представлений бурштин із різними вкрапленнями. Рідкісна колекція каменів з рослинами та тваринами, які чудово збереглися у прозорому тілі бурштину.



Найчастіше зустрічаються камені з дрібними комахами – комар,  коник, мошки, павуки. Інші «поглинули» листочки, піщинки, дрібні рослини. Камінь «з мушкою» цінували за всіх часів і коштував він дуже дорого.


 

Це каміння унікальне і не має аналогів. А щоб краще його розглянути, бурштин підсвічують. До дрібних екземплярів підставлені спеціальні лупи.

Але є в музеї такий рідкісний камінь, який «поглинув» у свої вічні обійми черепашку. Залишається загадкою, як вона потрапила в кам’яний полон.

Окремою експозицією є ювелірні прикраси та сувеніри з бурштину створені місцевими майстрами. Вони є справжніми витворами мистецтва. Ці шедеври виконані як традиційним, так і сучасним методом обробки каменів. Це намисто, медальйони, підвіски, фігурки тварин та макети вітрильних кораблів. Більшість виробів з бурштину виготовляється майстрами вручну.



Окремий зал присвячений іншим родовищам бурштину у світі. А ще є невеликі колекції каміння з різних країн.

Музей бурштину працює щодня з 10 до19 години, вхід безкоштовний для всіх бажаючих.

Литва – це неймовірна країна-казка! Бурштин ототожнюється з самою країною.



 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла