Краківські шопки: дивовижні різдвяні декорації

 

Традиційні краківські шопки — це водночас різдвяні вертепи, яскраві макети старовинних замків, театр маріонеток і навіть майданчик для політичної сатири.

Починаючи від 1937 року, мешканці Кракова щороку збираються на Ринку біля пам'ятника Адаму Міцкевичу, щоб детально роздивитися зроблені вручну казкові шопки: триває конкурс на найкращий краківський вертеп.


Кожна шопка є мініатюрною версією однієї з архітектурних пам'яток Кракова: Маріяцького костелу з вежами різної висоти, Вавельського Замку, Сукенниць чи Барбакану.

На першому «поверсі» вертепу містяться фігури історичних персонажів, сучасних політиків, художників чи героїв краківських легенд — таких, як знаменитий краківський Дракон. На другому поверсі зазвичай зображена біблійна сценка.



Різдвяні шопки можуть бути зовсім крихітні, величиною як сірникова коробка, а можуть сягати висоти кількох метрів. Процес створення такої моделі є надзвичайно складним. Щоб зробити свій вертеп, не обов'язково бути досвідченим майстром, але обов'язково варто запастися терпінням, бо ж зазвичай виготовлення однієї шопки займає місяці!


Можна використати будь-який матеріал: дерево, картон, скло, сталь, пластик, пластилін, кольорову фольгу і багато іншого. Не забороняється доповнювати конструкцію електричними кабелями, дротами і лампочками, завдяки яким вертеп буде видно навіть при слабкому освітленні. Крім того, за допомогою електроніки можна «оживити» персонажів різдвяної сценки.



Щороку в конкурсі вертепів бере участь від 120 до 160 осіб, причому серед них немало школярів. Правда, найбільш майстерні шопки творять переважно досвідчені майстри, котрі беруть участь в конкурсі вже не один рік. За цей час вони встигли виробити свою власну техніку творення різдвяних ясел.

Всі твори оцінюються згідно з певними критеріями: близькість до традиції, майстерність декорацій, новизна, кольорова палітра, тип фігурок, архітектура і рухомі елементи.



Перший конкурс шопок відбувся 21 грудня 1937 року під пам'ятником Адаму Міцкевичу на краківській Ринковій Площі. Перше місце тоді зайняв 39-літній каменяр на ім'я Станіслав Поляк. Окрім грошової премії, йому вручили 5 штруделів і два пироги з відомої цукерні.


Щороку, в перший четвер грудня, сотні мешканців Кракова, туристів і журналістів збираються в Старому Місті в першій половині дня. Під звуки гейналу — мелодії, яку щогодини грає трубач Маріяцького костелу — натовп рушає в бік Історичного Музею. Ті, хто виготовив вертеп, залишають його в музеї, щоб журі могло оцінити роботу. Результати конкурсу оголошують через три дні, а казкові різдвяні шопки залишаються в музеї до кінця лютого наступного року.





 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла