Цікаві факти про парламенти Європи. Законодавчий орган Сполученого Королівства

 

Парламент Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії є вищим законодавчим органом у Сполученому Королівстві та Королівських заморських територіях.

Його очолює Британський монарх. Зараз це - Королева Єлизавета ІІ, яка займає Британський трон вже 69 років і є монархом, що править найдовше в історії країни. До речі, цього року Її Величність відсвяткувала свій 95-річний ювілей.

         Влада монарха обмежується  конституцією, що затверджується  парламентом. А от монарх права змінювати конституцію не має. Всі закони, прийняті  парламентом, і рішення кабінету міністрів повинні мати королівський підпис. До речі, у монарха є право вето, але, при цьому, самі монархи не користувалися цим правом з 1710 року.

Парламент двопалатний, включає в себе верхню палату, що називається Палата лордів, і нижню палату, що називається Палата громад.

Палата лордів не обирається, вона включає до свого складу лордів духовних (вище духовенство англіканської церкви) й лордів світських (членів перства).

Палата громад, навпаки, — палата, що обирається демократично.

Палата лордів і Палата громад збираються в різних приміщеннях Вестмінстерського палацу в Лондоні. За звичаєм, всі міністри, включаючи прем'єр-міністра, обираються виключно зі складу парламенту.

Британський Парламент часто в народі називають «матір'ю всіх парламентів», оскільки законодавчі органи багатьох країн, а особливо країн-членів Британської Співдружності створені за його зразком.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла