Нюрнберзький лебкухен. Готуємо вдома з дітьми
Ммм, як він
пахне, цей всесвітньо відомий лебкухен! Чарівно-пряний, з корицею і кардамоном,
коріандром, імбиром і ваніллю! Кожен справжній ласун мріє побувати на Різдво в Нюрнберзі
і спробувати нюрнберзький лебкухен із чашкою гарячої кави.
Є версія, що
назва «Lebkuchen», походить від німецького слова «lebbe» (дуже
солодке) або від латинського слова «libum» (тістечка). А може воно походить від
слова «Lebenskuchen», що означає «пиріг життя», через цілющі властивості спецій
у складі пряника. А можливо - від латинського терміна «libum», що означає
«жертовний плоский пиріг».
Історія
Lebkuchen починається з Honigkuchen (Медовий пиріг). Ще близько 1500 р до н.е.
древні єгиптяни пекли медові пироги, щоб класти їх в саркофаги своїх царів.
Єгиптяни вірили, що мед є подарунком богів. Стародавні римляни також пекли медові
торти і називали їх «солодким хлібом».
У Німеччині ж
першими освоїли приготування цих ласощів ченці.
Вважається, що
до Німеччини перший рецепт пряника
прибув з Бельгії через місто Аахен, де згодом його почали використовувати
у монастирях. Вперше пряники були названі
«Lebkuchen» у 1409 році. Уявляєте, ми називаємо так нюрнберзьке різдвяне диво
вже понад 600 років.
З того часу
"Lebkuchen" стали візитівкою Нюрнберга.
І це не випадковість. Звичайно, ченці готували
ласощі за старовинними рецептами, але важливим є те, що середньовічний Нюрнберг
був лідером у торгівлі спецій і прянощів. У ті часи через місто проходив основний транспортний
коридор, через який заморські спеції з Венеції та Генуї прямували на північ.
Ліси навколо
міста рясніли квітами. На околицях було безліч бджіл, і меду видобували з надлишком. Не дивно, що саме Нюрнберг став
центром європейського пряничного виробництва.
Нюрнберзькі
майстри трепетно ставилися до свого дітища. Рецепт виготовлення знаменитого
пряника став головним секретом міста на довгі 400 років. Правила збереження таємниці
приготування медових ласощів були настільки суворими, що у 1643 року перша
гільдія пекарів–пряничників міста Нюрнберга ухвалила закон, яким майстрам під
страхом смерті було заборонено залишати рідне місто.
Царські
особи і німецька знать любили смачні ласощі і цінували нюрнберзьких майстрів. Так,
1487 року Імператор Фрідріх III, який побував у Нюрнберзі на Тижні Хреста,
наказав майстрам виготовити понад 4 000 пряників зі своїм зображенням і
розпорядився роздати ласощі всім дітям у місті.
Смачне
печиво, вкрите шоколадом із зображенням імператора, і зараз випікається в одній
із пекарень міста під назвою "Пряники Шмідта".
Починаючи з
XVI століття, нюрнберзькі майстри стали випікати свої вироби на тонких вафельних
листах. Вони вдавалися до такого прийому, щоб тісто не прилипало до дека. Саме
з цього часу лебкухени придбали круглу
або прямокутну класичну форму, що збереглася до сих пір.
Справжня
перлина лебкухенів - Elisenlebkuchen або «Пряник Елізи». Вважають, що вперше
він був зроблений у 1720 році.
За легендою,
пряник спекли на кухні багатого купця для його хворої дочки Елізи. Дівчина дуже
хворіла, їй не допомагали жодні відомі
зілля. Лікарі відмовилися від бідолахи і сказали батькові, щоб він готувався до
найгіршого. Батько був наляканий, він уже втратив дружину. Кажуть, що купцеві
наснився сон, у якому рецепт чудодійного пряника розповів йому гном. Купець
запам'ятав свій сон і зробив тісто за підказкою зі сну. У рецепті практично не
було борошна, але було безліч східних спецій і горіхи. Дівчина стала їсти
цілющі пряники й одужала. Так з'явилися цілющі пряники Елізи або
Elisenlebkuchen, у лікувальні властивості яких німці вірять і досі.
Німці дбайливо ставляться до свого кулінарного дива. З 1 липня 1996 року "Лебкухен" - патентована торгова марка для пряників, вироблених тільки в Нюрнберзі. Він має спеціальну печатку Європейського Союзу, на якій зображено прекрасну дочку нюрнберзького пряничника - символ шедевру гільдії нюрнберзьких пекарів-пряничників на всі часи.
Але щоб
скуштувати «Пряник Елізи», не обов’язково
летіти до Нюрнберга, а можна спекти їх вдома та порадувати своїх близьких.
25 шт.
Інгредієнти
3 яйця
100 грам коричневого цукру
1 ст.л. меду
1 ч.л. кориці
2 ст.л. різдвяної суміші спецій
150 грам мигдального борошна
150 грам борошна з лісового горіха, фундука
(меленого горіха)
200 грам апельсинових цукатів, дрібно порізати
Цедра 1-го апельсина, дрібно натерти
Крім того:
200 грам чорного шоколаду, посікти
50 грам мигдалю, підрум’янити в духовці (можна
не використовувати)
25 шт вафельних облаток
1) Духовку
розігріти до 150 ᵒС.
2) Якщо використовуєте облатки, розкласти
їх на деко, застелене пергаментом. Якщо ж будете використовувати вафельний
папір, намалювати на ньому простим олівцем кружечки приблизно 6 см діаметром. І
вирізати їх. Розкласти на деку.
3) У
глибокій мисці змішати обидва види горіхового борошна, суміш спецій та корицю.
Вимішати до повного поєднання.
4) У великій
глибокій мисці за допомогою вінчика
збити 3 яйця, цукор та мед, доки яйця зробляться трішки пінними.
5) Додати
борошно зі спеціями й добре вимішати. Додати цукати та цедру й ще раз добре
перемішати.
6) Утворену
масу рівномірно розкласти на кружечках з вафельного паперу чи облатках.
7) Поставити
печиво у розігріту духовку й пекти 15-20 хвилин, доки воно повністю схопиться й
трішки потемніє.
8) Дістати
печиво з духовки й залишити на деку як є, до повного вистигання.
9) Після
вистигання, шоколад розтопити на водяній бані, так, щоб дно миски з шоколадом
не торкалось води. Прогрівати, обережно помішуючи шоколад.
10) За
допомогою кулінарного пензлика нанести шоколад на поверхню печива. Одразу ж
викласти на нього мигдаль, якщо використовуєте.
Залишити так
до вистигання.
Зберігати до
3-4-х тижнів у коробці, що герметично закривається.
Смачного!
Коментарі
Дописати коментар