Готові побачити вражаючі цікавинки європейської архітектури?

 

Європейська  архітектура знає немало  оригінальних споруд незвичайної форми, які надовго приковують здивовані погляди туристів. Побудувати такий нестандартний будинок означає виділити своє творіння із безлічі інших.

Готові побачити вражаючі цікавинки європейської архітектури? Тоді вперед!


«Лісова спіраль» в Дармштадті, Німеччина

Побудував цей будинок в період з 1998 по 2000 рік талановитий австрійський архітектор і художник

Ф. Хундертвассер. Споруда має 105 квартир, що ніби обертаються навколо двору по спіралі.

Тут панує атмосфера ізольованого від зовнішнього світу казкового містечка – «танцюючі» лінії, яскраві кольори і специфіка форми створюють ефект дитячого малюнка. Будівля U-форми немов піднімається спіраллю до зеленої верхівки, де на скошеному даху ростуть трава, квіти і дерева.

На передній частині фасаду немає ніяких гострих кутів, а кожне із понад тисячі вікон унікальне за своєю формою і оформленням.

 

 «Дім-кактус» у Роттердамі, Голландія

Білосніжний 19-поверховий «Дім-кактус» побудовано в Роттердамі. Такий колір архітектори обрали для меншого нагрівання будівлі за жаркої погоди.

«Дім-кактус» складається із пластин-пелюсток, кожна з яких неодмінно закінчується озелененим балконом або лоджією. Нерегулярне чергування «пелюсток» дозволяє сонячному світлу максимально проникати в дім і освітлювати «райські садочки» під різними кутами. А широкий простір 98-ми квартир дозволяє щасливим мешканцям займатися садівництвом, не виходячи з дому!

 

«Вальсуючий будинок» у Празі, Чехія

Інакше як шедевром архітектури ХХ століття його не назвеш. Хоч і ніяк не вписується ця будівля у картину історичного району Праги. «Стакан» – саме так називають споруду місцеві жителі. Екскурсоводи найчастіше іменують її «Танцюючим будинком». Є іще одна назва – «Джинжер і Фред». Саме так звати славетних американських танцюристів, що надихнули архітекторів на створення фантастичного Вальсуючого будинку.

 

«Різнокольоровий будинок» у Вені, Австрія

Дім – творіння великого австрійського архітектора Фрідріха Хундертвассера – один з найдорожчих у Вені.

Цей яскравий будинок немов переносить нас у казкову країну. Здається, ніби його намалювала маленька дитина . Жодного однакового вікна, нерівні стіни, фасад розграфлений асиметричними чотирикутниками, підлога нагадує лісові стежки. Повсюди – зелена рослинність.


«Будинок-банкнота» в Каунасі, Литва

4500 – стільки пластин різноманітного за формою і розмірами скла з Голландії використали для фасаду Office Center 1000 в Каунасі. Зображення на споруді повторює малюнок купюри вартістю 1000 лат зразка 1926 року.

Приміщення у «Будинку-банкноті» орендують два великі литовські банки. Такий оригінальний фасад будівлі є своєрідною рекламою їх діяльності.


«Перевернутий будинок» у селі Шимбарк, Польща

У селі Шимбарк, що у Польщі, є незвичайний будинок, де все навпаки! Збудували його місцеві майстри всього за 114 днів, хоч і незвичною здалась їм пропозиція творця оригінальної споруди – Даніеля Чап’євськи.

Здається, що будиночок от-от впаде! Але насправді будівля стійка і пристосована для проживання. Тепер споруда – найпопулярніший польський атракціон!

Цей дім уособлює кінець комуністичної ери і теперішній час, в якому живе населення Польщі – пояснює свій задум архітектор.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла