Чому польський стяг біло-червоний і чим різняться flaga й bandera

 

2 травня у Польщі відзначають День прапора. Це державне свято є порівняно молодим, адже його встановили лише в 2004 році з метою для поширення знань про польську ідентичність та національну символіку.

Польський прапор складається з двох рівних горизонтальних смуг білого та червоного кольорів. Перша символізує чистоту та бездоганність, друга - мужність і звитягу.

Історично польські національні кольори походять від кольорів герба Королівства Польського і герба Великого Князівства Литовського. Згідно з поясненням символіки польського прапора, білий колір походить від білого пір’я орла, який є символом Польщі, та білого кольору Погоні – лицаря на коні, який є символом Литви. Обидва ці герби містяться на червоному фоні гербових щитів. Саме через це на польському прапорі білий колір розмістили вгорі, адже в геральдиці Республіки Польща важливіший колір герба, ніж фону.

Національними біло-червоні барви стали ще задовго до офіційного встановлення польського прапора. Сталося це саме 3 травня 1792 року – у першу річницю ухвалення Конституції. Як записано у хроніках, в цей день дами одягли білі сукні з червоними стрічками, а чоловіки носили біло-червоні шарфи. Перша ж інформація про офіційні національні кольори з’являється в законодавстві Республіки Польща 7 лютого 1831 року.


Проте на появу польського прапора треба було чекати значно довше. Офіційно його встановили лише в 1919 році, і від того часу він кілька разів міняв відтінок. Спочатку він був кармазиновим, потім кіноварним. Все остаточно закріпили в 1980 році, коли затвердили відтінок. У 1955 році був офіційно затверджений прапор і національний герб, щоправда, тоді орел був без корони.


У Польщі розрізняють традиційний біло-червоний прапор у формі прямокутника і прапор, на якому на верхній білій смужці ще й зображений герб. Такий прапор називається вже не flaga (“фляга”), а bandera (“бандера”). Версія bandera може використовуватися як прапор лише офіційними представництвами Польщі за кордоном, цивільними аеропортами та літаками, капітанами портів та польськими морськими суднами.


Отже, день прапора Республіки Польща відзначають 2 травня у переддень свята Конституції (3 травня) з двох історичних причин:

– у часи  Польської Народної Республіки у цей день знімали після 1 травня державні прапори, щоби їх не було у скасоване комуністами свято Конституції 3 травня;

– 2 травня 1945 року польські солдати під час боїв у столиці гітлерівської Німеччини розмістили біло-червоний прапор на Колоні перемоги (Siegessäule) та Рейхстазі в Берліні.

Біло-червоні прапори і стрічки також використовувалися як символи національних повстань в XIX столітті.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла