День створення Ради Європи

 

5 травня 1949 року, у Лондоні, десять держав — Бельгія, Велика Британія, Данія, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія та Швеція, підписали Лондонську Угоду, наразі відому як Статут Ради Європи. Документ визначав засади співробітництва держав, що декларували визнання верховенства права та зобов’язувалися забезпечити права та основні свободи людини всім особам, які знаходилися під їхньою юрисдикцією. Цей день заведено вважати заснуванням Ради Європи.

В країнах Ради Європи це свято миру і єдності, яке підкреслює роль Ради Європи у захисті прав людини, парламентської демократії та верховенстві закону і є фактичним днем народження ідеї Євросоюзу.


Рада Європи (РЄ) – перша європейська міжурядова організація, створена після Другої світової війни.

Мета Ради Європи - досягти більшої єдності між її членами для захисту та впровадження ідеалів і принципів, які є їх спільною спадщиною, і сприяння їх економічному та соціальному прогресу.

Діяльність РЄ спрямована, насамперед, на забезпечення і захист прав людини, а також на розвиток правового співробітництва, взаємодії у сфері культури, освіти, охорони здоров’я, екології та інформації.

Значна увага приділяється і питанням боротьби з тероризмом, і політичним питанням, пов’язаним зі зміцненням демократичної стабільності.

Один із найбільших успіхів Ради - Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка слугує основою для Європейського суду з прав людини.

Рада зосереджується на наступних напрямках:

Ø Захист демократії і верховенства права

Ø Захист прав людини, зокрема:

Ø Соціальні права

Ø Лінгвістичні права меншин

Ø Поширення ідей європейської культурної ідентичності і різноманітності;

Ø Вирішення проблем, що з ними стикається європейське суспільство, включаючи дискримінацію, ксенофобію, екологічні загрози, СНІД, наркотики та організовану злочинність

Ø Заохочення стабільності демократії шляхом реформ.


Нині членами Ради Європи є 46 держав.

Статус спостерігача мають 5 держав (Ватикан, Канада, Мексика, США і Японія). Україна стала 37-м членом Ради Європи  9 листопада 1995 року. Це свідчило про визнання суверенності нашої держави, її демократичний вибір та залучення України до активного формування спільної європейської політики.

Нині Генеральним секретарем Ради Європи є Марія Пейчинович-Бурич, яка гостро виступає на підтримку України та закликає покарати тих, хто здійснював страту над українськими військовими.

Цікаву  інформацію про Раду Європи та її історію читайте за посиланням: https://eurowinlib.blogspot.com/2021/05/5-72.html

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла