Таємничий код Центральної бібліотеки Ліверпуля. Бібліотечний туризм

 

Таємничий код складається з червоних літер на «літературному» тротуарі перед бібліотекою. На гранітній доріжці, що веде до Центральної бібліотеки Ліверпуля, вигравірувано відомі назви книг, фільмів та пісень.  Виконані у білому кольорі слова контрастують із сірим гранітом, і серед них неможливо не помітити червоні літери, розкидані у, здавалося б, випадковому порядку.


Літери червоного кольору утворюють пазл, таємничий код, який навмисно вбудований у тротуар із метою зацікавити відвідувачів. Щоб розшифрувати код, потрібно розмістити всі червоні літери в певному порядку разом вони утворюють відгадку.


Загадка була  представлена  як конкурс на відкриття після реконструкції . У ньому взяли участь 500 осіб, з них 200 розгадали ребус, а в жовтні 2013 року, через п'ять місяців після відкриття, було обрано трьох переможців.

Бібліотека не розкрила відповіді , щоб зберегти загадку для майбутніх відвідувачів.

Крім секретних кодів, бібліотека сама по собі — перлина міста.


Центральну бібліотеку Ліверпуля знайти неважко - вона знаходиться в будівлі Музею світової історії, будучи його складовою. А сам музей розташований на вулиці Вільяма Брауна, де, крім галерей та музеїв, більше немає жодних будівель.

Будівля Центральної бібліотеки  з'явилася у 1860 році завдяки фінансовій підтримці місцевого купця Вільяма Брауна (на його честь названо вулицю).

Під час авіанальотів німецьких бомбардувальників на Британські острови у Другу світову війну будівля Центральної бібліотеки була сильно зруйнована, але до середини 50-х років минулого століття її повністю відновили.

До кінця ХХ століття величний будинок дещо зруйнувався, але в новому тисячолітті знайшлися кошти на його відновлення.

Реконструкція тривала з 2010 по 2013 рік та в результаті отримала багато міжнародних винагород. Вартість перебудови склала 55 мільйонів євро.

Основні зміни відбувалися всередині, а фасад та архітектурний ансамбль вулиці Вільяма Брауна був збережений.


5-поверхова бібліотека отримала чудовий атріум, новий скляний купол, а також дивовижні хрестоподібні сходи. 



В будівлі є тераса на даху, з якої відкривається краєвид на центр міста.


Сучасне приміщення бібліотеки всередині вміщає збережені в незмінному вигляді історичні приміщення бібліотеки Піктона.


Завідувач бібліотеки Вільям Браун Джеймс Піктон в 1875 році самостійно заклав перший камінь у фундамент даної будівлі. Створений  тут читальний зал став першим подібним закладом у Великій Британії з електричним освітленням.


Незмінною залишилась і бібліотека Горнбі та кімната Оук, в якій зберігаються надзвичайно рідкісні книги, зокрема, «Птахи Америки» Джона Джеймса Одюбона. Цей витвір мистецтва вижив під час травневого бліцкригу у 1941 та врятований з пожежі в момент бомбардування міста. Зараз книга “Птахи Америки”  зберігається за куленепробивним склом та оцінюється близько в 12,000,000 євро . Сторінка, на якій відкритий том, перегортається щосереди.


Оновлене архівне сховище забезпечує зберігання найцінніших архівних колекцій Ліверпуля за сучасними технологіями клімат контролю.

В середині бібліотеки встановлено 15 тисяч метрів стелажів, які вміщають близько 355 000 книг.

Великі стелажі,які  розташовані по периметру круглого залу, височіють майже до стелі.

Крім книг, у бібліотеці зберігається багато різних рукописів. У 2010 році одному з бібліотекарів вдалося виявити шкільний твір Пола Маккартні, який прославлений музикант написав у десятирічному віці.

На третьому поверсі  Центральної бібліотеки знаходиться  кімната пошуку   для ознайомлення з оригіналами з архівного сховища , рідкісними книгами, картами, фотографіями, акварелями, краєзнавчими довідниками тощо.  Список необхідних замовлень треба повідомити за два робочі дні.

Коли ви ввійдете в пошукову кімнату, співробітник проведе вас до вашого місця, де для вас будуть розкладені запитані предмети. Для роботи з деякими предметами, наприклад фотографіями, надаються чисті рукавички.



Одним з унікальних і дуже важливих записів, що зберігаються в бібліотеці, є запис про початок Ліверпуля, Патентний лист короля Іоанна, підписаний 28 серпня 1207 року.




Перебудова бібліотеки була проведена з наміром створити бібліотеку та простір відповідно новим потребам громади, зробити яскравий простір для дітей та молоді, створити бібліотеку рівну найкращим сучасним бібліотекам світу 21 сторіччя. У будівлі  розміщено 150 комп’ютерів.


 



Приєднатися до бібліотеки можна онлайн. Членську картку  надішлють  поштою, або попросять  забрати її особисто. Під час вашого першого візиту до бібліотеки ваша картка буде активована, і ви отримаєте свій унікальний PIN-код.



Після того, як ви записалися до бібліотеки та отримали бібліотечну картку та PIN-код, ви можете забронювати книги або поновити експонати за допомогою онлайн-каталогу, мати змогу користуватися бібліотечними комп’ютерами, отримувати доступ до свого облікового запису онлайн-бібліотеки та входити в каталог Read Liverpool eLibrary.

Read Liverpool — це  служба електронного читання, де ви можете переглядати та завантажувати книги, аудіокниги, журнали та комікси на свій телефон, планшет . Усі  довідкові сайти є безкоштовними,   доступ до них можна отримати  із дому чи бібліотеки за допомогою бібліотечного квитка. 





Термін оренди для книг і розмовних матеріалів становить 21 день, а для музичних компакт-дисків, відео та DVD-дисків – сім днів.

Бібліотеку  відвідують  місцеві  жителів та туристи, а це понад 1 мільйон на рік!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла