Фінська газета публікує у Counter Strike новини про війну в Україні

 

Фіни намагаються відкрити очі молодим росіянам на масштаби злодіянь в Україні. Найбільша щоденна газета Фінляндії Helsingin Sanomat напередодні Всесвітнього дня свободи преси представила інноваційний формат — лонгрид про російську війну в Україні, інтегрований у популярній онлайн-грі Counter Strike.

З огляду на те, що в Росії держава цілеспрямовано блокує поширення правдивої інформації всередині країни про війну в Україні: через блокування медіа, кримінальні переслідування журналістів, а Instagram, Facebook і Twitter після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну були заблоковані, — фінські журналісти в якості платформи для поширення інформації обрали онлайн-відеогру, котра не заблокована.

«Правду про війну» вирішили розмістити саме в Counter Strike, оскільки за кількістю гравців країна-ворог посідає одне з перших місць у світі. За різними оцінками, у CS грає 3–4 мільйони росіян, здебільшого це молоді люди.

Counter Strike дозволяє додавати власні мапи, на яких команди гравців-терористів і контртерористів вестимуть бої. Тому на початку року Helsingin Sanomat уклала договір із двома розробниками — Volcano і FMPONE. Вони створили мапу під назвою de_voyna., вигляд якої нагадує типове місто колишнього СРСР.


Мапа приховує таємну кімнату, у якій можна побачити правдиві новини про російське вторгнення в Україну. Можливість потрапити в кімнату з’являється після того, як гравця вбивають. Вхід до неї підсвічений ліхтарем.


У кімнаті правди розмістили велику мапу російських обстрілів цивільних об'єктів України.

 




На іншій стіні є новини про різанину в Бучі, де побували журналісти фінського видання. Коли гравець наближається до фотографій, він чує по радіо розповідь про цивільних людей, жорстоко вбитих російськими солдатами.





Ще одне місце в кімнаті присвятили одеситу Юрію Глодану. Він зайшов до магазину, коли російська крилата ракета полетіла в його будинок і вбила всю його сім'ю. Кореспондент Helsingin Sanomat записав його історію у травні 2022 року.

 

«Якщо через цю гру деякі молоді люди в Росії хоча б на кілька секунд задумаються над тим, що відбувається в Україні, то воно того варте», — зазначив головний редактор Helsingin Sanomat Антеро Мукка.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла