З Днем Європи!

 

9 травня Україна вперше відзначає День Європи разом з країнами Європейського Союзу в статусі країни-кандидата на членство в ЄС. Відповідний Указ підписав Президент України Володимир Зеленський .

 

Президент зауважив, що багато років тому на нашому континенті було встановлено традицію святкування 9 травня Дня Європи – для вшанування досягнутих миру та єдності.

За словами глави держави, сьогоднішня єдність на Європейському континенті наближає Україну до першого дня нашого миру. Тому президент упевнений, що правильно разом із усією вільною Європою відзначати День Європи.

"Сьогодні я підписав відповідний указ, і щороку відзавтра, 9 травня, ми будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм. Єдність, яка наближає мир. Вічна памʼять усім загиблим у Другій світовій війні! Слава кожному і кожній, хто бився проти нацизму та переміг! Слава всім нашим героям різних часів, яким ми однаково завдячуємо нашим життям!" – сказав президент.

Крім того, Зеленський зазначив, що як 80 років тому зло рвалося в наші міста і села, так і зараз це робить. Хоч зараз інший агресор, але в рашистів та сама мета, що була в нацистів: поневолення або знищення.

"І так само, як і в Другій світовій війні, ми зараз не наодинці проти зла. Ми б’ємося проти нього, спираючись на спільну силу народів вільного світу. Багато років тому на нашому континенті була встановлена традиція святкування Дня Європи для відзначення досягнутих миру та єдності. Сьогодні єдність на нашому континенті наближає нас до відзначення першого дня нашого миру. Щороку відзавтра, 9 травня, ми будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм", – зазначив він.

За словами глави держави, це буде День Європи, яка підтримує українців усі дев’ять років російської агресії та вже 439 днів повномасштабного вторгнення. Це буде День Європи, яка допомагає нам боротися на всіх напрямах.

"Це буде День Європи – нашої союзниці. Це буде День Європи, частиною якої Україна завжди була, є і буде", – резюмував президент.


Ми є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями, а Збройні Сили України міцно стоять на захисті всієї Вільної Європи.

Наш шлях повернення до родини країн Євросоюзу – це незворотній шлях, Європейський Союз своїми діями підтверджує – майбутнє України – в ЄС. Дедалі більше ми інтегруємось в європейський простір, адаптуємо національне законодавство до відповідного європейського, впроваджуємо норми та стандарти ЄС. А отже прагнемо також якнайшвидше повернутись назад в європейську родину, реінтегруватись у культурний та ціннісний вимір Євросоюзу.


День Європи набуває особливого значення, адже для українців він є зокрема символом боротьби за свободу та європейське майбутнє, де в основі політики – благополуччя та права кожного громадянина.

Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.


У країнах Євросоюзу День Європи, як символ єдності та миру на континенті, відзначають 9 травня. Цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". Метою такої спільности, за словами французького урядовця, було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". У своїй декларації він наголошував, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи.

Тому 9 травня вважається днем народження Європейського Союзу. Доти День Європи відзначали 5 травня, адже цього дня у 1945-му була створена Рада Європи. Тепер ця дата залишилася лише щорічною згадкою про заснування цієї міжнародної організації.

 Європейські посадовці наголошують, що День Європи є святом миру та єдності в регіоні. Інституції ЄС цього дня щороку відкривають свої двері для громадськості в Брюсселі та Страсбурзі.

https://eurowinlib.blogspot.com/2020/05/blog-post_15.html

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла