День Європи в Україні

Слово «Європа» для кожного українця вже стало знаковим і означає значно більше, ніж частина світу, в якій ми живемо.

З географічним розташуванням нам пощастило: Україна знаходиться в самій душі Європи – в її географічному центрі.
У 1887 році на Закарпатті, у Верхньотисинській улоговині на правому березі Тиси, було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи. Його координати: 47 ° 563" північної широти і 24 ° 1130" східної довготи.
У 1977 році поруч із цим знаком встановили стелу з написом, який повідомляв, що саме тут лежить географічний центр Європи.

Зараз внизу під кам’яним знаком є невеличка кнопочка, яка символізує точний центр Європи. Туристи дуже люблять доторкнутись до центру Європи та загадати бажання. Місцеві кажуть, що після того, як доторкнешся до пам’ятного знаку, обов’язково вирушиш у мандри Європою. Навіть, якщо ти цього не планував.
Утім географічні точки – це далеко не все, що вбирає це ємке слово «Європа»: це і шлях, напрям, устремління, боротьба і сподівання. І те, що воно не стало фата морганою, маревом, яке поманило і зникло, свідчить сьогоднішній день, який відзначається на державному рівні.
День Європице символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.
Основна ідея загальноєвропейського Дня – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у «Європейському домі».
Відправною точкою на шляху до започаткування відзначення Дня Європи вважається Декларація Шумана, оприлюднена 9 травня 1950 року.  


Рішення щодо увічнення дати проголошення Декларації Шумана шляхом святкування 9 травня як Дня Європи прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. Щорічно з нагоди свята у Брюсселі, де перебувають керівні органи ЄС, а також у країнах-учасницях ЄС відбуваються офіційні урочистості.
Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями.
У 2020 році День Європи в Україні припадає на 16 травня.
Ми не лише територіально перебуваємо в серці Європи, а й ментально. Наші земляки стали видатними діячами науки і культури світу, Європи, справили значний вплив на інші галузі європейського життя. 
Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла