«Дюймовочка»: що ми не знаємо про відому казку



В цьому році виповнюється 185 років одній з найвідоміших казок Ганса Християна Андерсена «Дюймовочка». Цю чарівну історію про крихітну дівчинку знають всі з дитинства. Але багато хто навіть не здогадується, що у цій казковій героїні був реальний прототип.
Казка «Дюймовочка» вперше була опублікована в 1835 році в складі другого тому «Казок, розказаних для дітей». Дата написання самої історії залишилася загадкою, так як автор довгий час не хотів її публікувати і багато разів редагував.
Літературознавці стверджують, що прототипом Дюймовочки була Генрієта Вульф, дочка данського перекладача Шекспіра і Байрона. За словами дослідників, саме ця дівчина надихнула казкаря Ганса Християна Андерсена на написання цієї історії. Але чому? Чим вона підкорила данського письменника?
У житті Генрієтта Вульф була маленька на зріст, негарна і горбата. Але, не дивлячись на свою непривабливу зовнішність, вона володіла янгольським характером і була хорошим другом для казкаря. До слова, сам письменник теж мав досить специфічну зовнішність: довгий ніс, тонкі руки, високий зріст, і виглядав дуже незграбним. Тому він чудово розумів, що значить жити з безліччю комплексів. І його дружба з Генрієттою була не випадковою.
Андерсен згадує Генриєтту в своїх щоденниках. Він писав, що вона м'яка, ніжна, дотепна і добродушна. І коли на хвилі популярності казки Шарля Перро «Хлопчик-мізинчик», він захотів написати схожу казку, то придумав крихітну дівчинку. А її характер списав з Генрієтти.
Як ми пам'ятаємо, тендітна і ніжна Дюймовочка стійко переносить всі випробування. Саме такою була Генрієтта Вульф. У казці її переслідували жук, жаба і кріт, а в житті вона боролася зі своїми численними хворобами і часто їздила в Італію лікуватися. Звідси може і подорожі Дюймовочки саме в теплі країни.
Але найстрашніше потрясіння Андерсен пережив, коли дізнався, що Генрієтта загинула. У 1858 році вона відправилася в плавання на пароплаві, де сталася пожежа.


Нещодавно з архівів письменника, історики дізналися, що прототип був і у скупого крота. Андерсен списав його з свого сусіда, суворого шкільного вчителя.
Читачі з захопленням прийняли нову казку Андерсена. Протягом 10 років її читали тільки жителі Данії. А в 1846 році «Дюймовочку» опублікували за кордоном і переклали кількома європейськими мовами. Ось тільки в кожній країні героїню називали по-різному. Наприклад, на батьківщині її величали Томмелісе, що в перекладі означає «Лісе розміром з дюйм», в Англії і у Франції - Тамбеліна і Пуселіна (і те й інше перекладається, як великий палець на руці), а в Чехії просто – Маленка.
Головному персонажу казки Андерсена в Оденсе (Данія) присвячена скульптура, яка зображує момент, коли Дюймовочка з'являється в квітці.
Казка про Дюймовочку і сьогодні залишається однією з найулюбленіших у дітей і дорослих по всьому світу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла