Лауреати премії Андерсена 2020


Міжнародна рада з питань дитячої та юнацької книги (IBBY) оголосила імена переможців міжнародної премії імені Ганса Християна Андерсена 2020.
Традиційно оголошення лауреатів премії відбулося в рамках Міжнародної дитячої виставки в Болоньї, яка цього року проходила онлайн у зв’язку з епідемією Covid-19.
Премія імені Андерсена – одна із найпочесніших нагород світу для дитячого письменника або ілюстратора дитячих книжок. За рівнем престижу її порівнюють із нобелівськими нагородами, а часом так і називають – Малий Нобель (Little Nobel Prize). Премію заснували 1956 року з ініціативи президента Міжнародного комітету з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО, видатної особистості у світі дитячої книжки Єлли Лепман.
 Головним атрибутом премії є золота медаль із профілем казкаря. Але грошової винагороди для лауреатів не передбачено. Синхронно з оголошенням лауреатів, IBBY нагороджує Почесними дипломами найкращі з дитячих та підліткових книжок, що виходили друком у країнах-членах Міжнародної ради. Усі відзначені книжки входять до Почесного списку, який публікується у вигляді каталогу.
Премію вручають раз на два роки, вже в 25-й раз. Нагороджують ілюстратора чи ілюстраторку та письменника чи письменницю.
У 2020 році нагороду отримали письменниця з США Жаклін Вудсон (яка в 2018 році удостоїлася іншої великої дитячої нагороди – премії пам’яті Астрід Ліндгрен) та ілюстраторка з Швейцарії Альбертіна Зулло, відома просто як Альбертіна.
Жаклін Вудсон – американська письменниця, авторка понад тридцяти книг, зокрема романів, поетичних збірок і книжок-картинок. Вона пише, в першу чергу, для підлітків, а також для дітей та дорослих. Однією з її найвідоміших книжок є автобіографічний роман «Коричнева дівчинка мріє» (Brown girl dreaming, 2014).

Більшість книжок Вудсон гостро соціальні. Головні теми її творів: гендерні, расові та класові проблеми. За словами самої письменниці, в дитинстві та юності вона часто відчувала себе не такою, як усі інші, а коли виросла, зрозуміла, що відрізнятися від інших – норма. Саме цю ідею вона найчастіше намагається донести до своїх читачів.
Альбертіна – швейцарська ілюстраторка дитячої літератури. Найвідоміші її книжки: La rumeur de Venise (потрапила у 2010 IBBY Honour List), Les Oiseaux, Les Gratte-Ciel, Mon tout petit (потрапила до 2016 IBBY Honour List) та Ligne 135. Її видання отримували численні нагороди в галузі дитячої літератури та ілюстрації, а у 2018-му ілюстраторка потрапила до фіналу премії Астрід Лінгред.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла