Таємниці Ватиканської бібліотеки. Бібліотечний туризм


Ватиканська бібліотека – одна з найбільших книгозбірень на планеті, а її фонди налічують майже два мільйони видань та рукописів. Проте потрапити у  бібліотеку може далеко не кожен дослідник, а про простих смертних – не може бути й мови.
Що приховує Ватиканська бібліотека? Чому її архіви так старанно оберігають? Пропонуємо вашій увазі кілька цікавих фактів про цю книгозбірню.
v У червні 1475 року було задокументовано відкриття Ватиканської бібліотеки. Фонд її на той час вже налічував 2527 творів, адже збір книг та створення архівів розпочалося ще у IV столітті за часів Папи Дамаса I.
v Віками книгозбірня зазнавала нападів та грабунків, відтак рукописи перевозили з одного місця в інше. Основою для бібліотеки стали твори, знайдені Папою Євгенієм IV, а також приватна колекція його наступника – Папи Миколая V.





v Сьогодні у стінах бібліотеки зберігається понад 180 000 рукописів, 1 600 000 друкованих книг, понад 8 600 інкунабул, понад 300 тисяч монет і медалей, 150 000 карт, гравюр і малюнків та понад 150 000 фотографій.
v Проте чимало дослідників припускають, що у приміщенні бібліотеки є таємні кімнати, де заховано рідкісні твори.
v Потрапити у приміщення бібліотеки та отримати шанс поглянути на давні манускрипти та рідкісні видання має далеко не кожен. Охочі відвідати бібліотеку проходять жорсткий відбір. Кожен повинен подати заявку та аргументувати потребу в архівних документах. При цьому допускаються зазвичай лише викладачі вищих навчальних закладів, докторанти та науковці.
v Щодня переступають поріг книгозбірні близько 150 відвідувачів. Окрім того, виносити книги за межі бібліотеки може тільки Папа Римський. Також лише Папа має доступ до певних відділів бібліотеки.

v При цьому Ватиканська книгозбірня вважається однією з будівель, яка має найпотужнішу систему охорони у світі, кращу, ніж будь-яка атомна електростанція. Окрім численних гвардійців, бібліотека захищена сучасною кількарівневою охоронною системою. Тож винести щось зі стін будівлі вкрай важко.
v До речі, у 1996 році бібліотека притягнула до судової відповідальності американського професора, що вирвав із манускрипту Франчески Петрарки (XIV століття) кілька аркушів.
v Вперше бібліотека продемонструвала рідкісні видання широкій аудиторії у 2012 році, надавши чимало екземплярів, що охоплюють майже 1200 років, для виставки під назвою «Lux in arcana» у Капітолійському музеї в Римі. Серед документів, представлених публіці, — манускрипти, папські булли*, судові вироки єретикам, зашифровані листи, документи про християнізацію Африки та Азії, рахунки тощо. Серед ексклюзивних експонатів – протоколи процесу над Галілео Галілеєм, документ про відлучення від церкви Мартіна Лютера і лист Мікеланджело Буонарроті.

Тим часом, щоб розширити доступ до рідкісних документів, у 2010-му бібліотека розпочала створення електронного архіву видань, оцифрувавши вже понад шість тисячі манускриптів. Перегляд сторінок давніх книг став можливим з 2013 року. Деталі можна знайти за посиланням.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла