Художниця Альбертіна лауреатка премії Андерсена 2020


Недалеко від франко-швейцарського кордону, в передмістях Женеви знаходиться містечко, де в затишному будиночку живе художниця Альбертіна. З-під її пензля регулярно виходять, вибігають і вистрибують численні симпатичні персонажі, які опиняються в журналах, афішах, альбомах і, звичайно, в дитячих книгах.
Альбертіна вважає себе, перш за все, художницею: авторство своїх книг вона ділить з чоловіком, Джермано Зулло. "Я можу скласти історію, придумати персонажів, але тільки Джермано може створити хорошу сюжетну канву".
Першим великим успіхом творчо-сімейного дуету була книга про корову-спортсменку "Марта і велосипед": за неї в 1999 році Альбертіна була удостоєна Золотого Яблука на Бієнале в Братиславі. За першою книгою пішли й інші: художниця відправляла відважну Марту подорожувати і іншими способами: пішки, на повітряній кулі і навіть в батискафі.

Разом з Джермано Зулло, Альбертіна вигадала цілу серію великоформатних книжок-картинок, надрукованих на цупкому картоні. У них майже немає слів, зате дуже багато персонажів, з якими відбуваються різні смішні історії. Художниця пропонує малюкам - адже серія розрахована перш за все на них - знайти на кожному розвороті вже знайомих героїв і зрозуміти, що з ними трапилося цього разу.  

В ілюстраціях Альбертіни колір не менш важливий, ніж малюнок: навіть альбом без слів про зиму в горах у неї вийшов яскравим і поліхромним. Її улюблена техніка - гуаш в поєднанні з кольоровими олівцями. Художниця не проти малювання на комп'ютері, але переконана, що за красивою акуратною картинкою ні в якому разі не можна забувати про логіку оповіді, про зміст і про те, що ж автор хоче сказати читачам.

"Я ніколи не вигадую історії спеціально для дітей. Я взагалі не орієнтуюся на вік читача: адже хтось починає самостійно ковтати книги дуже рано, а когось змушує читати сімейство. Будь-який сюжет може розвинутися в книгу для дорослих, або в комікс, або в якусь станкову роботу виключно для виставок. "

Мультфільми по книгах Альбертіни створені у співпраці з режисером Клодом Баррасом (Claude Barras), зокрема це «Джин з банки равіолі» (Le Genie de la boîte de raviolis) - за однойменною дитячою книгою 2006 року.  


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла