Музей Шерлока Холмса. У гості до знаменитих персонажів


Важко знайти людину, яка не знає адреси найвідомішого детектива Шерлока Холмса - героя книжок Артура Конан Дойла.
Бейкер-стріт, 221b - вулиця Лондона, відома читачам усього світу. Саме на цій вулиці і в цьому будинку поселив автор свого всесвітньо відомого героя. Не випадково саме там 27 березня 1990 року була відкрита перша в світі меморіальна квартира літературного персонажа - Музей Шерлока Холмса.



На адресу, вказану в творах, постійно приходили листи від читачів, адресовані великому детективові. Власникам будівлі навіть довелося найняти спеціальну людину, котра відповідала на листи.
   Насправді спочатку цей будинок мав іншу нумерацію - № 239, але тисячі листів, які приходили на адресу великого Холмса, в кінцевому підсумку, змусили міську владу присвоїти дому відомий номер № 221b, викликавши неабияку плутанину в адресах.




Будинок, який став житлом великого детектива всіх часів, побудований у  вікторіанському стилі на початку XIX століття, в 1815 році. Сьогодні будівлю внесено до списку споруд Її Величності, які представляють архітектурну та історичну цінність. Крім цього, встановлено пам'ятний знак - «синя табличка», в якій мовиться, що з 1881 до 1904 рік тут проживав сищик Шерлок Холмс.

Біля входу в музей відвідувачів зустрічає поліцейський, він передоручає їх дівчатам у строгих сукнях часів королеви Вікторії.

Дівчата продають квитки і запрошують гостей відвідати крихітний ресторан «Місіс Хадсон», що спеціалізується на стравах вікторіанської епохи.
Будинок-музей має чотири поверхи. Весь перший поверх зайнятий під сувенірний магазин, що пропонує сувеніри, так чи інакше пов'язані з відомим детективом, і невеликий хол.
Сімнадцять сходинок ведуть з першого поверху до кабінету на другому, де разом працювали Холмс і Ватсон.
Знаменитий кабінет на другому поверсі, що виходить вікнами на Бейкерстріт, до сих пір зберігся в тому вигляді, в якому він існував у вікторіанську епоху. Тут Холмс і Ватсон пропрацювали разом майже 25 років.

На другому поверсі знаходяться вітальня і кімната Холмса, на третьому - кімнати Ватсона і місіс Хадсон.
Квартира великого сищика відрізняється мізерними розмірами і повною відповідністю обстановки книгам Артура Конан Дойла.  

У квартирі є і куточок хімії, і сосновий стіл, з'їдений реактивами. На полицях стоять пухкі альбоми з вирізками і довідники, а на стінах розвішані малозрозумілі діаграми.

У будинку-музеї можна побачити «вживу» багато предметів, знайомі читачам за розповідями про Шерлока Холмса - скрипку Холмса, мисливський хлист, турецьку туфлю з тютюном, обладнання для хімічних дослідів, армійський револьвер Ватсона тощо.
Експозицію складають, в основному, «особисті речі» сищика: знаменита трубка, димлячи якої Холмс легко розплутував найскладніші справи, скрипка, гра на якій так заважала спати доктору Ватсону, набір відмичок, фальшиві бороди і всіляка одяг, а також знаменитий твідовий головний убір - капелюх для полювання на оленів.
У кімнаті доктора Ватсона можна ознайомитися з літературою, картинами, фотографіями і газетами того часу, а посередині кімнати місіс Хадсон знаходиться бронзовий бюст Холмса. У цій кімнаті також можна побачити частину кореспонденції містера Холмса, а також листи, які приходили на його ім'я.
Весь четвертий поверх займають воскові фігури, що представляють героїв різних детективних історій про Шерлока Холмса.
У 1999 р там же - в Лондоні на Бейкер-стріт - був відкритий і пам'ятник Шерлоку Холмсу.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла