Сади Боболі: зелене серце Флоренції


24 травня – Європейський День парків (European Day of Parks).
Європейський День Парків був започаткований Федерацією Європарк. Ця європейська організація, поєднує природні території, що охороняються, в 36 європейських країнах.
Чому саме 24 травня? Цього дня, у далекому 1909 році, у Швеції були створені 9 Національних парків, саме вони і стали першими Європейськими Національними парками.
Запрошуємо всіх до неймовірного шедевру паркового мистецтва – Саду Боболі.

 Сади Боболі - один з найбільших та елегантних італійських парків у світі, а також справжній музей під відкритим небом зі  статуями давньоримського періоду по XVII століття.

Приходячи в Боболі, кожен раз відкриваєш для себе щось нове. Почати варто з Амфітеатру, де знаходиться гігантський єгипетський обеліск, привезений з Луксора в 1789 році. Трохи далі розташований фонтан Нептуна, прозваний «Форкон» (букв. Вила), який зображає бога моря, що тримає тризуб. На вершині пагорба розташована масивна статуя Достатку.  
Якщо спуститися до воріт Порта Романа, то, пройшовши луг Прато-дель-Уччеларе, ми опинимося на бульварі «Віоттолоне», усадженому кипарисами і прикрашеному статуями. Бульвар веде до площі Пьяццале-дель-Ізолотто, на якій знаходиться великий фонтан «Океан» роботи Джамболоньї. 



Не пропустіть пастельно-зелений Кавовий будиночок (Kaffeehaus), Оранжерею ( «Лімонайя») і Південний особняк ( «Палацціна-делла-Меридіана»), де зараз розташований Музей костюма.


І, на завершення,заглянемо в знаменитий Великий грот, над створенням якого працював Буонталенті. Вийшло незвичайне поєднання живопису, скульптури і архітектури. 

З червня 2013 року сади Боболі знаходяться в списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.













Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла