Змінюючи світ: 7 шведських винаходів


Швеція зарекомендувала себе як батьківщина інновацій: від термометра Цельсія і шарикопідшипника Вінгквіст - до  сервісу Skype і мрії меломана, платформи Spotify.

Ось ще 7 винаходів, що міняють світ: всі вони родом зі Швеції.
                                                        Автоматичні ідентифікаційні системи


Щоб заблукати сьогодні в незнайомій місцевості - треба сильно цього захотіти. Практично у всіх інших випадках, на допомогу прийде система глобального позиціонування - GPS.
Складно уявити собі смартфон без зручного навігатора. До послуг водія автомобіля - вбудована навігаційна система.
Шведський винахідник Хокан Ланс пішов ще далі і створив автоматичні ідентифікаційні системи (AIS). З їх допомогою можна відстежити будь-який рухомий об'єкт, наприклад, такий, як морське судно, а також з'ясувати, скільки людей знаходиться на борту, як давно судно виходило на зв'язок і не відхилилося воно від маршруту. Ці системи допомагають запобігати аваріям і зіткнення суден.
  Розвідний гайковий ключ

Обов'язковий аксесуар в наборі домашніх інструментів - знайдеться будинку у всіх, хто розраховує на свої сили в ремонті або складання меблів. Майже два століття тому прицип роботи гайкового ключа сформулював англієць Річард Кліберн. Але через півстоліття його допрацював і поліпшив швед Юхан-Петер Юханссон, незабаром запатентував свою конструкцію. Саме тому розвідний ключ згодом отримав назву «шведського ключа». Здавалося б, невигадлива річ - а рятує від безлічі проблем в господарстві. Щорічно в світі випускають 40 мільйонів таких ключів.

Велосипедний шолом-подушка безпеки Hövding


Велосипедистів в Швеції не злічити. Ймовірно тому, саме шведи першими придумали схрестити захисний шолом і подушку безпеки. Адресовано винахід тим, хто любить їздити на велосипеді, але вважає незручним або негарним захисний шолом. Шведська компанія Hövding запропонувала таким велосипедистам модель шолома-невидимки. Він більше схожий на невеликий комір і без проблем кріпиться до будь-якого одягу. У разі небезпеки шолом протягом частки секунди роздувається і захищає голову від удару. Він оснащений чутливими датчиками, які аналізують характер руху велосипедиста і спрацьовують, якщо аварія неминуча.

 Упаковка Tetra Pak

Завдяки технології Tetra Pak молоко і соки тепер живуть не в громіздких скляних пляшках, а в зручних і екологічних картонних коробках. Ідею такої упаковки запропонував в 1946 році Ерік Валленберг, а втілити її зміг ще один швед Рубен Рауcінг.
Герметична паперова упаковка дозволяє зберігати і перевозити продукти харчування, соки, молочні продукти.
 Кардіостимулятор


Цей винахід рятує понад півмільйона життів щорічно. Ще в 1958 році винахідник Руне Ельмквіст розробив штучний апарат для стимуляції діяльності серця, що працює від батареї. Перший кардіостимулятор успішно імплантували серцевого хворому в Стокгольмі, в лікарні при медичному університеті Каролинска. Кардіостимулятор, вшитий під шкіру пацієнта, генерує електричні імпульси, що сприяють правильній роботі серцевого м'яза.


Триточковий ремінь безпеки

Підраховано і доведено: кожні шість хвилин цей винахід рятує життя чергового водієві або пасажирові. Придумав і впровадив унікальну конструкцію шведський інженер Нільс Болін в 1959 році. Перед ним стояло завдання зробити всенародно улюблений автомобіль Volvo більш надійним. Перепробувавши безліч варіантів ременя і протестувавши їх на собі, швед зупинився на моделі ременя з трьома точками опори. Сьогодні наявність триточкових ременів обов'язкова для всіх автомобілів без винятку.
Застібка-блискавка

Практична застібка-блискавка давно стала обов'язковим елементом одягу. Дякувати за неї потрібно шведсько-американському винахіднику Гідеону Сундбек. У 1917 році він допрацював стару і менш ефективну модель застібки і перетворив її в той варіант «блискавки», яка відома сьогодні абсолютно всім.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла