Для кожної дитини — всі права!

 

Сьогодні ми відзначаємо  Міжнародний день захисту дітей.

Вважається, що рішення про проведення такого свята було прийнято на сесії Міжнародної демократичної федерації жінок, яка проходила в Парижі у 1949 році. День захисту дітей було ініційовано, переймаючись долею дітей, які залишилися без батьків і даху над головою під час Другої Світової війни.

Це свято нагадує нам про те, що діти є особливою соціальною групою населення, яка має свої права, інтереси, специфічні проблеми, але не може самостійно відстоювати і захищати їх перед суспільством. «Світовою конституцією прав дитини» називають Конвенцію про права дітей, прийняту Генеральною асамблеєю ООН 20 листопада 1989 року. З того часу практично всі країни світу ратифікували документ. Україна включила Конвенцію в національне законодавство 27 вересня 1991 року.


Рада Європи захищає і сприяє дотриманню прав людини, які включають у себе права дитини.

У 2006 році Рада Європи започаткувала Програму «Будуємо Європу для дітей і разом з дітьми».

У 2007 році прийнята Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, також відома як Лансаротська конвенція. Ця конвенція є першою міжнародною правовою угодою, яка передбачає кримінальну відповідальність за сексуальне насильство стосовно дітей.

День захисту дітей був запроваджений, щоб  всі задумалися над тим, що кожен з нас щодня може зробити, аби в майбутньому наші діти стали щасливими, здоровими та реалізованими дорослими. Через пандемію #COVID19 права дітей, особливо із вразливих груп, опинились під загрозою.

ЮНІСЕФ закликає усіх пам’ятати про права дитини,  викладені у Конвенції, та робити все можливе для їх реалізації.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла