«Україна. Довга дорога до самостійності». Історична виставка у центрі Праги

 

У Празі відкрилася виставка до 30-ліття незалежності України. Два десятки панелей, оформлених у кольорах національного прапора української держави, розташувалися просто неба на одній з центральних столичних площ і розповідають про історію незалежності України у ХХ столітті.

Виставку під назвою «Довга дорога до незалежності. Історія України в ХХ столітті», яку підготували історики Інституту з досліджень тоталітарних режимів Чехії у співпраці з українськими партнерами.


Головну роль у роботі над проєктом відіграв україніст, дослідник українського національного руху Давід Свобода.

Виставка, що розташувалася на площі Короля Їржі, ансамбль якої формувався на початку ХХ століття, починає свою розповідь з визвольних рухів, що формувалися у цей час у межах двох імперій – Російської та Австро-Угорської, в яких жили українці.

Далі йдуть основні віхи ХХ століття – проголошення незалежності у 1918 році (того ж року, що і Чехословаччина) на тлі Першої світової війни, спроби створити національну державу, поразка визвольного руху в Україні (на відміну від Чехословаччини).



Виставка показує, чим обернулася для українців невдача у побудові власної держави – колективізація, Голодомор, сталінські репресії. Далі знову період, який чехам добре відомий, – Друга світова війна, і її складні перипетії в Україні, включно зі складними стосунками з окупаційною владою, винищенням євреїв у Голокості, боротьбою УПА проти радянської влади, але також і проти присутності поляків на території, яка, за їхньою мрією, мала стати незалежною Україною.



На думку посла України Євгена Перебийноса, який був присутній на відкритті виставки, вона є важливою подією, тому що протягом багатьох десятиліть чеське суспільство було позбавлене об’єктивної інформації про історію України.

 

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла