На канікули до Італії з «Лука» від Pixar

 

Поки Італія закрита для українців, нова анімаційна стрічка від студії Pixar і Disney «Лука» - ніжна літня казка, допоможе зануритися у ностальгію за сонячним півостровом.


Дія фільму відбувається у крихітному містечку на італійській Рів'єрі, сільському раю з траторіями, виноградниками й старовинними п'яццами (площами) з фонтаном у центрі.

Ніжна, як італійське морозиво, історія дорослішання хлопчика Луки частково натхненна казкою про Русалоньку, а здебільшого дитинством режисера Енріко Касароси. "Лука" - його дебют як режисера.


"Лука" - це невигадлива казка про життя добродушних італійців? що звертається не до розуму глядача, а до його почуттів і смакових рецепторів, і від цього ані краплі не програє.

Головний герой фільму Лука (озвучив Джейкоб Трембле) - звичайний хлопчик, за винятком того, що в нього блідо-зелена шкіра, сині веснянки і довгий хвіст, а ще він живе на дні освітленого сонцем океану. В усьому іншому він та його родина не надто відрізняються від фермерів, що мешкають поруч на суходолі. Сам Лука - пастух, він стежить за стадом риб, що мекають під водою. Так, риби мекають і це доволі симпатична деталь, як і повільні рухи предметів під водою, які буквально зачаровують глядача.


Самого Луку, однак, вабить світ "наземних монстрів", що рибалять на своїх човнах у нього над головою. Мати (Майя Рудольф) застерігає хлопчика триматися подалі від цих хижаків із гарпунами, але інший хлопчик Альберто (Джек Ділан Грейзер) виманює Луку на пляж.

Альберто - знайомий персонаж в європейському кіно: зухвалий одинак, що вештається світом без черевиків, обов'язків і родинних зв'язків, збиває головного героя з правильного шляху.

Є тільки одна проблема - Альберто й Лука - морські чудовиська, однак у кіно такі перешкоди долаються миттєво. Виявляється, що коли морські істоти висихають, у них зникає хвіст і вони стають звичайними людьми, треба лише уникати випадкового потрапляння води.


Лука вчиться ходити на ногах  і друзі вирушають на пошуки пригод, не викликаючи підозр. Мрійник Лука вражений тим, що пропонує світ "нагорі". Соковита трава, сліпуче блакитне небо, пастельні стіни будинків на схилі пагорбів. Але більше за спагеті, морозиво й оперу Луку вабить подорож світом на старенькому скутері Vespa.


Лука та Альберто з'ясовують, що отримати власний Vespa можна лише у місті Порто Россо. Проте це місто населене рибалками, серед яких можуть бути й мисливці на морських монстрів.

Щоб зібрати достатньо грошей, їм доведеться здобути перемогу у місцевих змаганнях з дитячого "триборства". А вони складаються з плавання, їзди на велосипеді й поїдання спагеті.

Допомогти їм у цьому береться дівчинка Джулія (Емма Берман), яка хоч і людина, а почувається так само ніяково серед людей, як і хлопці.

Фільм Касароси порушує й серйозні питання виховання, сім'ї, хоробрості й долання страху. Але понад усе "Лука" - це приголомшлива ода Італії, літу та насолоді життям.

«Існує стільки речей, які ти думаєш, що не зможеш зробити, але все, що тобі потрібно, – це лише спробувати»...

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла