«Писати для підлітків і про підлітків». Сучасна європейська підліткова література від Анни Лачиної

 

Анна Лачина – сучасна польська письменниця. Відома, перш за все, як авторка підліткових соціально-побутових романів «Фактор кохання», «Кохання під зіркою Сіріуса», «Останні канікули». Пише також для дітей молодшого віку повчальні, фантастичні історії та казки.

Народилася у польському місті Торунь. За освітою Лачина біологиня, яка просто закохана у свою професію. Навіть знаходить у ній натхнення та мотивацію для літературної роботи. Серед усіх своїх захоплень виокремлює подорожі. Саме мандри, на думку авторки, дозволяють якнайкраще заглибитися та пізнати таємниці природи, мови та культур. І це допомагає їй у творчості. Також обожнює латинську мову. Послуговується двома псевдонімами. Під іменем Anna Łacina публікує тексти для підлітків та дорослих, а під іншим, Anna Zgierun – для меншої вікової категорії. 

У Польщі Анна Лачина отримала хороші відгуки за свої книжки, деякі з них, навіть, входять до шкільної програми з літератури. Також письменниця вважає, що література повинна об’єднувати людей та покоління. Саме тому, вона старається писати такі романи, які можна читати у затишку та сімейному колі. Деякі з них виграли престижні літературні нагороди. Зокрема,  роман «Фактор кохання» отримав відзнаку «Книга року 2010», а «Вторгнення вірусів» став дитячим бестселером 2007 року.

Анна Лачина у своїх книгах намагається описати та розповісти правдиве, як воно є, життя молоді. Саме тому на сторінках її романів висвітлюються найактуальніші проблеми підлітків та юнацтва та можливі варіанти вирішення тих чи інших важливих для кожного запитань. Певно, це і є рецепт успіху її творів. Вони не для якоїсь окремої категорії читачів. Вони для всіх і про всіх.  

 

Трилогія Анни Лачиної про романтичне кохання складається з трьох видань. 

Перша книга трилогії – «Фактор кохання». Головні героїні цієї книги – дівчата Патриція і Магда – мріють про палке романтичне кохання. Кожна з них знаходить собі хлопця-друга по-своєму: хто в реальному житті, фактично по сусідству, а хто в неозорому інтернет-просторі. І хоч події, подекуди бурхливі й таємничі, розвиваються по-різному, проте дівчат, як і сучасних підлітків хвилюють ті самі гострі питання: як побороти власні страхи, як виявляти свої почуття, як залишатися самим собою і сприймати всіх інших такими, якими вони є?

Друга книга трилогії «Украдений цвіт»  знайомить читача з романтичними й водночас небезпечно-детективними пригодами двох сестер Жасміни та Ружі, яким потрібно буде здолати численні випробування й врятувати свою любов від небезпеки. Жасміна, студентка медичного, вирушає з друзями до Греції на відпочинок. Тим часом її молодша сестра Ружа вперше без супроводу дорослих їде в паломницьку подорож, яка стане для неї незабутньою із зовсім несподіваних причин. Що ж може статися серед давніх руїн та мальовничих краєвидів? Як здолати складні випробування? Чи може врятувати любов від небезпеки?

           Книга може нагадувати детектив, а може скидатися на роман про кохання — у цьому її особливість.

У третій книзі трилогії «Кохання під зіркою Сіріуса» продовжується романтична історія дівчини Магди. Невпевнена в собі, з почуттям провини і низькою самооцінкою, вона веде блог під ніком «Дощова». Одного разу вона губить свій вірш – і починається незвичайна низка подій-зустрічей-почуттів. Цей вир захоплює редактора шкільної газети Анджея, бунтівника та грубіяна Роберта, волонтерку з притулку для тварин Ізу та ще багатьох людей… І як же в цій круговерті відшукати своє кохання? Або як не проґавити його, адже часто воно ховається зовсім не там, де ми його шукаємо?

 

Книги Анни ЛачиноЇ не просто розважають  чи розраджують, а й стають  добрими друзями.  





 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла