Як французький пиріг з кісточками захопив весь світ. Клафуті

 

Цей французький десерт родом з провінції Лімузен, Франція, проте дехто каже, що його батьківщина - Лімож. Назва клафуті походить від слова clafir, яке означає "наповнювати". Цей десерт поєднує в собі риси запіканки і пирога. Основа клафуті - млинцеве тісто з яєць, борошна, молока і цукру. Іноді в тісто додають вершкове масло, ваніль, корицю, фруктові лікери та ром.

Клафуті (фр. Clafoutis) – це французький фруктовий десерт, що традиційно готується з плодів черешні або вишні. Його викладають на змащену маслом форму та покривають густим тістом. Готовий десерт притрушують цукровою пудрою та прикрашають збитими вершками або заварним кремом.

До традиційного лімузенського клафуті входять кісточки. Вони містять амигдалін, активну хімічну речовину екстракту мигдалю, тому під час випікання невелика кількість амигдаліну вивільняється у клафуті, доповнюючи його смак.

Існує багато варіацій з іншими фруктами та ягодами: сливами, яблуками, грушами, журавлиною чи ожиною. Коли замість вишень використовують інші фрукти, то десерт правильно називати флоньярд, проте у світі прижилася саме назва клафуті.

 Вочевидь, клафуті поширилось по всій Франції в XIX столітті.

Клафуті вважається стравою для ледарів, тому що готується воно швидко і просто. До того ж спочатку, в XIX столітті його подавали на стіл безпосередньо в сковороді, в якій він і готувався. В даний час клафуті став виглядати значно благороднішим, кулінарний прогрес дозволяє запікати і подавати його відразу в порційних формах.

Цікаві факти про клафуті

У слова "клафуті" є три варіанти походження.

1. Від французького "вишневий пиріг"

2. Від давньофранцузької "прибитий цвяхами". Ймовірно, ця асоціація виникла через трохи круглі острівці вишень, які стирчать з торту.

3. Від провансальського (окситанського) дієслова "clafir" – "наповнювати".

У Нормандії використовують лише яблука та груші у вигляді начинки для клафуті, тому вважають цей десерт суто осіннім.

У деяких регіонах Франції клафуті роблять з соленою начинкою - капустою, грибами, картоплею і навіть м'ясом.


Клафуті з вишнею: Рецепт

Складові:

Ром - 1 ст.л.

Цукор - 100 г

Борошно - 120 г

Вишня - 400 г

Молоко - 400 мл

Яйце - 6 шт.

Цукрова пудра - для посипання

Масло вершкове - для змащення

Спосіб приготування:

1. Розігрійте духовку до 180 С.

2. Вишню помийте і обсушіть. Видаліть кісточки.

3. Змастіть вершковим маслом форму і викладіть ягоди в форму.

4. Підігрійте молоко в каструльці на середньому вогні.

5. У великій мисці змішайте злегка збиті яйця, цукор, борошно і ром.

6. Додайте гаряче молоко. Добре розмішайте.

7. Вилийте тісто на ягоди в формі. Запікайте 45 хвилин при температурі 180 градусів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла