Ірландський студент створив засіб для очищення води від мікропластика

 

18-річний Фіонн Феррейра недавно отримав від Google винагороду в розмірі 50 000 доларів. Він винайшов дуже необхідну для людства рідину, яка здатна очистити океани нашої планети від крихітних частинок пластику. Можливо, відкриття цього хлопця врятує нас від одного з можливих варіантів кінця світу.

У світовому океані дійсно дуже багато мікроскопічних часток пластику. Вони потрапляють у воду з нашої вини, тому що людство досі не відмовилося від целофанових пакетів і пластикових пляшок. Мало того, що ми не почали використовувати більш безпечні матеріали, так ще й безвідповідально залишаємо пластикове сміття в лісах, де воно може лежати сотні років і  отруювати нашу планету.

Пластик міститься навіть в нашому одязі - коли пральні машини закінчують роботу, вони зливають крихітні частинки поліестеру й інших компонентів штучних тканин у водостік, звідки мікропластик потрапляє в океани і забруднюює їх.


Забруднена вода, в свою чергу, завдає непоправної шкоди рибам та іншим водним мешканцям. В шлунках деяких тварин екологи виявляють кілограми пластику. Мікропластик міститься навіть в нашій крові, тому що крихітний розмір пластикових частинок дозволяє їм проникати глибоко в наш організм. Якщо організм людини занадто сильно засмітиться пластиком, у нього можуть виникнути проблеми з серцем або навіть деформуватися легені.


Можливо від глобального забруднення планети пластиковим сміттям нас врятує рідина, творцем якої є ірландський хлопець  Фіонн Феррейра. Цей юний науковець активно бере участь в науковому конкурсі Google Science Award серед дослідників у віці від 13 до 18 років. За свої роботи він уже отримав 12 нагород і продовжує дивувати наукове співтовариство. Ідея створення рідини ,яка очищає воду від мікропластика, до нього прийшла під час плавання на байдарці.


Під час одного з запливів Фіонн знайшов у воді покритий шаром нафти камінь, до якого прилипла купа дрібного пластикового сміття. Хлопець швидко зрозумів, що пластик і маслянисті речовини на зразок нафти здатні липнути один до одного.

Усвідомивши це, молодий вчений створив  рідину з рослинної олії і змішав її з феррофлюідом - рідкою речовиною, яка притягується до магніту. Додавши суміш в забруднену мікроскопічними частинками пластика воду, він опустив в ємність магніт і витягнув його. Як і очікувалося, мікропластик прилип до маслянистої рідини, а магнітна властивість феррофлюіда дозволила видалити весь бруд. У результаті вода стала  чистою.

Створена ним рідина видаляє 88% пластикового сміття, що міститься в воді.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла