Незвичайний книжковий магазин-бібліотека Lello , де «бував» сам Гаррі Поттер

 

Якщо комусь здається, що ера друкованих книг відходить і майбутнє - за електронними книгами, то ці люди роблять велику помилку. Адже якщо подивитися на цю книгарню, стає зрозуміло, що книжкова крамниця - не просто стелажі з книгами, це особлива атмосфера інтелігентності та душевного спокою.



Книжковий магазин Livraria Lello є головною пам’яткою Порту і національною пам’яткою архітектури Португалії. І воно й не дивно, тому що інтер’єр книгарні може позмагатися навіть з  Букінгемським палацом (якщо вірити місцевим жителям і мандрівникам, які вже встигли побувати в магазині).


Свою історію Livraria Lello розпочав ще в 1884 році, коли португальський підприємець купив невеличкий книжковий магазин. Коли прийшов час розширюватися, було вирішено звести спеціальну будівлю. Сталось це у 1906 році.

Одна з найстаріших книжкових крамниць Португалії у місті Порту – справжній храм книги.

Книжковий магазин багато років входить в топ-5 найкрасивіших книгарень світу. Фасад і інтер'єр виконані в стилі неоготики, з великою кількістю дрібних деталей, хитромудрим різьбленням і пишним декором.

Світову славу йому принесла Джоан Роулінг, автор книг про Гаррі Поттера. Легенда свідчить, що вона була вражена красою Lello настільки, що перенесла його на сторінки роману про чарівників.

Зазирнувши всередину ви побачите дерев'яні полиці до стелі й масивні, але гнучкі сходи, що ведуть на другий поверх, які немов злітають і підносять вас вгору.

Саме вони, за однією з легенд, і надихнули Джоан Роулінг на створення рухомих сходів в школі чарівництва Гоґвардс. Інша легенда запевняє, що магазин Lello надихнув автора Гаррі Поттера на створення магазину чарівних паличок. Яка з них найбільш ймовірна — судити вам.

На другому поверсі книжковий рай вінчає восьмиметровий вітраж голландського архітектора Жерарда ван Крикена, що складається з 55 скляних панелей. На ньому можна прочитати девіз братів Лелло, написаний на латині, який означає "Честь у праці". Гідне переконання, яке не втратило своєї актуальності навіть через століття.

Крім дивовижного інтер'єру, магазин приємно дивує вибором книг англійською, португальською та французькою мовами.

На другому поверсі затишно розташувалося невелике кафе. Також тут працює бібліотека, де можна в спокійній обстановці почитати будь-яку з книг.

У 2013 році Livraria Lello була внесена до списку пам'яток історії й архітектури, а пізніше видання Lonely Planet визнало книгарню найкрасивішою в Європі.





 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла