У Польщі заснували Міжнародну премію за книжки на історичну тематику

 

У Польщі заснували Міжнародну премію імені Вітольда Пілецького. Заявки на її здобуття приймають до 27 червня, − про це повідомили на сайті Інституту Вітольда Пілецького.

Заснування щорічної премії присвятили 120 річниці з Дня народження видатного польського військового діяча Вітольда Пілецького.

До участі приймають книжки, видані минулого року польською або англійською мовами. Заявки можуть подавати автори, видавці або приватні особи, а також фізичні, юридичні особи або їх структурні підрозділи без юридичної особи. Переможців визначатимуть у трьох номінаціях:

Ø Наукова книжка – найкраща монографія чи узагальнення польського досвіду протистояння двох тоталітаризмів у 20 столітті. Журі оцінюватиме документацію, оригінальну інтерпретацію та цікаву подачу.

Ø Історичний репортаж – книжка, присвячена польському досвіду протистояння двом тоталітаризмам у 20 столітті. Окрім класичних історичних репортажів, до цієї категорії включили біографії, збірки репортажів, спогади або листування. У цій номінації матиме значення дослідження джерел, якісне наповнення та достовірність розповіді.

Ø Спеціальна нагорода для військових кореспондентів – за книжку, що містить достовірну інформацію про сучасні збройні конфлікти або повідомлення про місця, що становлять особливу загрозу людській гідності. На перемогу в номінації претендуватимуть ті, хто у часи кризи традиційних ЗМІ ризикує надавати знання, пробудити совість. Для перемоги у номінації стануть важливими інтуїція, рішучість у пошуку правди та широкий світогляд.

До коротких списків номінацій увійдуть по 5 книжок. Переможці отримають нагороду в розмірі 75 тисяч злотих, їх оголосять ​​на урочистостях у листопаді 2021 року.

Партнером премії став Державний музей Освенцим-Біркенау, профінансувало нагороду Міністерство культури, національної спадщини та спорту Польщі.

До міжнародної капітули нагороди увійшли: історик Ришард Баттервік-Павліковський, політолог і філософ Марек Чичоцький, історик, директор Державного музею Освенцім-Біркенау Пьотр Цивінський, журналіст, письменник і військовий кореспондент Джек Фейрвезер, юристка і політологиня Патриція Гжебик, дослідник польської політичної думки в 19-20 століттях Марек Корнат, представник родини патрона нагороди, правнук Вітольда Пілецького Кшиштоф Косіор, історик Войцех Станіславський, історикиня Клавдія Вебер.

Вітольд Пілецький (1901-1948) − відомий тим, що у 1940 році він добровільно потрапив до концтабору Аушвіц, аби побачити, що там відбувається, і розповісти про це світу. Організував табірне підпілля, потім утік, брав участь в русі опору. Після війни організував розвідувальну мережу і почав збирати інформацію про становище солдатів польської Армії Крайової, ув’язнених у таборах НКВД на території Польщі та засланих у Радянський Союз. За цю та іншу діяльність комуністична влада Польщі засудила його до смертної кари.

Сьогодні важко знайти людину, яка не знала б цього імені — Вітольд Пілецький. Після того, як Європарламент 19 вересня 2009 року прийняв резолюцію «Про важливість збереження історичної пам’яті для майбутнього Європи», в якій закликав оголосити 25 травня, день страти Пілецького, Міжнародним днем ​​героїв боротьби проти тоталітаризму, про нього стали багато писати. А  в Польщі присвячених йому книг і публікацій з’являється дуже багато.

«Я намагався жити так, аби в час смерті відчувати радше радість, ніж страх.» Вітольд Пілецький.


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла