Bloomsday або День Блума в Ірландії

 

Щорічно цього дня, 16 червня, жителі Ірландії відзначають День Блума (Bloomsday) - свято, присвячене всесвітньо відомому ірландському письменникові і поетові Джеймсу Джойсу.

Ідея відзначати цей день виникла в середині минулого століття, а з 1982 року роман і письменника вшановують регулярно й широко — з публічними лекціями та читаннями, виставами, мистецькими акціями.


Дата святкування була вибрана не випадково. 16 червня 1904 року - це день дії роману "Улісс", найбільш відомого твору Джойса. Цей день отримав назву День Блума на честь головного героя роману Леопольда Блума, про один день з життя якого йдеться у творі.


Джеймс Джойс вибрав цю дату тому, що того ж дня - 16 червня 1904 р. - він зустрівся з Норою Барнакл, покоївкою в готелі "Finn's Hotel", яка стала його музою, а сімнадцять років потому законною дружиною. Письменник увіковічнив дату першого побачення з коханою в своєму видатному творові.

Як Одіссей мандрував Середземномор'ям, так і Леопольд Блум в "Уліссі" блукав вулицями Дубліна, безперервно розмірковуючи про усе на світі.


День Блума відзначається шанувальниками не тільки в Ірландії. В самому Дубліні святкування проходить через маршрут, який в романі пройшли його герої - Леопольд Блум і Стівен Дедал. Саме для цього на вулицях Дубліна колись було встановлено таблички, що дозволяють краще орієнтуватися в маршруті героїв.


Цього дня багато шанувальників творчості Джойса вдягають костюми тієї історичної епохи і замовляють страви, згадані в романі: бутерброд з італійським сиром, смажені баранячі нирки та склянку бургундського вина. На честь героїв твору "Улісс" по всій Ірландії та в інших країнах світу проходять читання роману.

Книжки з першого накладу роману “Улісс” — найдорожчі друкарські видання ХХ століття (один примірник коштує від $175 000). Перше видання “Улісса” надруковане в Парижі 1922 року в кількості всього 1000 примірників. У 2004 році один з паризьких томів з автографом письменника продали на аукціоні “Sotheby’s” у Нью-Йорку за $288 000.

 

 

 

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла