Українські фільми в Каннах 2021

     В липні 2021 року У Франції пройшов 74-й Каннський міжнародний кінофестиваль. На кінофестивалі було продемонстровано дві стрічки від України. 


   
В конкурсній програмі «Тиждень критики» було представлено ігровий фільм режисера та сценариста Елі Ґраппа – «Ольга», знятий за участі української кінокомпанії Pronto Film.

   Також у програмі «Спеціальних показів» взяв участь документальний фільм Сергія Лозниці «Бабин яр. Контекст» виробництва ATOMS & VOID.

   Фільм «Ольга» розповідає про події Євромайдану через переживання української 15-річної спортсменки зі спортивної гімнастики. Вона вимушена поїхати з України до родини свого батька у Швейцарію, бо її матері, українській політичній журналістці, як йдеться у фільмі, погрожують люди президента Віктора Януковича. Вже у Швейцарії юна Ольга спостерігає за подіями на Євромайдані. У кінострічці використані документальні кадри з Революції гідності, а події на Євромайдані висвітлюються через емоції української молоді. 

    Одним із дуже емоційних моментів кінопоказу став Гімн України, який пролунав у документальній хроніці, що використана у стрічці. У каннській кінозалі, повній глядачів, реакція була дуже бурхливою, було чутно навіть схлипування. Причому, такі емоції були не лише в українців, а й у французів. Глядачі плакали на кадрах з Революції гідності.

    Фільм знімали в 3-х країнах: Україні, Швейцарії, Німеччині. Головна акторка Анастасія Будяшкіна – спортсменка в реальному житті, вихованка Олімпійського коледжу ім. Івана Піддубного. Це для неї дебют у кіно. Крім того, Анастасія Будяшкіна, як і Ольга з фільму, – з Луганська. Вона пережила війну і з 2014 року мешкає в Києві зі своїми батьками.

    Стрічка Елі Граппа "Ольга" отримала приз за найкращий сценарій. 

Фільм українського режисера Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст» отримав відзнаку на Каннському кінофестивалі –  спеціальний приз журі – премію «Золоте око». Про це повідомив Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр», за підтримки якого і був знятий фільм.

        «Золоте око» – це нагорода для документальних фільмів, яку присуджують з 2015 року за найкращий документальний фільм, що бере участь в одній із секцій Каннського міжнародного кінофестивалю.
        Як зазначають автори стрічки, вона ґрунтується на унікальних архівних матеріалах і розповідає про події, що призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві у вересні 1941 року. Проєкт складається з 24 епізодів – зафіксованих кадрів розслідування і свідоцтв про масові вбивства. Кожен епізод є закінченим сюжетом, прямо або побічно пов'язаним з трагедією Бабиного Яру. Також Лозниця планує змонтувати з цих епізодів повнометражний документальний фільм, призначений для кінопрокату.  




 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла